1860 (film)

film

1860 je italijanski crno-bijeli historijski film snimljen 1934. u režiji Alessandra Blasettija, koji se smatra jednim od najuticajnijih ostvarenja italijanske kinematografije.

1860
RežijaAlessandro Blasetti
ProducentEmilio Cecchi
ScenarioAlessandro Blasetti, Gino Mazzucchi, Emilio Cecchi
PredložakGino Mazzucchi (priča)
Uloge
MuzikaNino Medin
FotografijaAnchise Brizzi, Giulio De Luca
MontažaAlessandro Blasetti, Giacinto Solito, Ignazio Ferronetti
StudioCines
Datum(i) premijere
1934 (1934)
Trajanje80 min.
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
njemački

Radnja se događa za vrijeme Risorgimenta i opisuje događaje neposredno pred, i za vrijeme znamenitog Pohoda hiljade 1860. godine kojim je Giuseppe Garibaldi oslobodio Siciliju burbonske vlasti i tako omogućio ujedinjenje Italije. Protagonist, koga tumači Giuseppe Gulino, je sicilijanski patriot koji odlazi na kopno kako bi svoje sunarodnjake nagovorio da oružjem i dobrovoljcima pomognu ustanak protiv burbonskih tlačitelja, i čiji će napori kulminirati znamenitom bitkom kod Calatafimija.

1860 je napravljen pod snažnim uplivom tada dominantne fašističke ideologije, odnosno Mussolinijevog režima, koji je nastojao sebe predstaviti kao duhovnog nasljednika pokreta za slobodu i ujedinjenje Italije. Zbog toga film sadrži scene u kojima protagonist putuje vlakom do Genove i susreće likove koji iznose različita politička stajališta o sudbini Italije, prije nego što će se svi ujediniti pod Garibaldijevom zastavom u trijumfalnom pohodu na Italiju na isti način na koji se Italija ujedinila poslije Mussolinijevog marša na Rim.

Usprkos fašističke ideološke podloge, 1860 odaje duboki uticaj sovjetskih sineasta, a pogotovo Sergeja Ejzenštejna. Blasetti je od njega preuzeo načelo korištenja kolektivnog umjesto individualnog protagonista, odnosno angažmana naturščika umjesto profesionalnih glumaca, kako bi film dobio što veću autentičnost. Inzistiranje na "malim" ljudima je kasnije mnoge kritičare nagnalo da u 1860 vide preteču budućeg italijanskog neoralizma.

Izvori uredi


Vanjske veze uredi