Univerzitet u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu osnovan je 21. maja 1976. godine. Njegovi koreni sežu do prve polovine 19. veka, kada je 1838. godine u ovom gradu osnovan "LICEJ", kao prva najviša obrazovna institucija u Srbiji. U svojim okvirima ima 11 fakulteta u 5 gradova kojima je Kragujevac makroreginalni centar.

Univerzitet u Kragujevcu
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1976.
Administracija
Akademsko osoblje1,000
Studenti
Broj studenata14,000
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Kragujevac
Srbija
Službene stranice
www.kg.ac.rs

Istorijat uredi

Prvi fakulteti u Kragujevcu se osnivaju ranih šezdesetih godina i to Mašinski i Ekonomski fakultet kao odeljenja Beogradskog Univerziteta, a početkom sedamdesetih i Pravni i Prirodno-matematički fakultet. Na bazi ovih Fakulteta i Pedagoško-tehničkog fakulteta iz Čačka i Instituta za strna žita u Kragujevcu i Instituta za voćarstvo u Čačku osniva se 21. maja 1976 Univerzitet u Kragujevcu. Dakle, na povratak svog Liceja Kragujevac je čekao punih 138 godina.

Univerzitet danas uredi

Danas Univerzitet u svom sastavu ima 11 fakulteta koji su smešteni u 5 gradova Centralne Srbije. U sastavu Univerziteta u Kragujevcu su:

Agronomski fakultet u Čačku, Ekonomski fakultet u Kragujevcu, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Mašinski fakultet u Kraljevu, Medicinski fakultet u Kragujevcu, Pravni fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Čačku, Pedagoški fakultet u Jagodini, Učiteljski fakultet u Užicu i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Danas se na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu realizuje preko 60 programa osnovnih studija i nudi studentima mogućnost za sticanje visokih naučnih i stručnih zvanja iz širokog spektra nauka.

Univerzitet je autonomna obrazovna i naučna ustanova čiji je osnivač Republika Srbija. Univerzitet u Kragujevcu je sastavni, integralni deo celovitog sistema visokog školstva Republike Srbije i ta integrativnost se ogleda, u prvom redu, u sprovođenju jedinstvene obrazovne politike. Pored povezanosti sa obrazovnom politikom koju sprovodi Republika Srbija, program razvoja Univerziteta se temelji na razvojnim potrebama regiona u kojem je lociran, na principima društvene uslovljenosti, idejne zasnovanosti, kao i na načelima racionalnosti i ekonomičnosti. Na fakultetima Univerziteta studira oko 12.000 studenata. Na Univerzitetu je ukupno zaposleno oko 1.000 nastavnog i vannastavnog osoblja. Preko 14.000 visokoobrazovanih stručnjaka diplomiralo je na fakultetima Univerziteta, odbranjeno je oko 400 magistarskih teza i oko 200 doktorskih disertacija. Na Univerzitetu se kontinuirano razvijaju novi programi, prati se efikasnost studiranja, analizira kvalitet nastavnog procesa, vrši se inoviranje nastavnih planova, podsticanje naučnog podmlatka i unapređivanje naučnoistraživačkog rada.

Fakulteti uredi

Spoljašnje veze uredi

Vidi još uredi