Универзитет у Атени

Национални и Каподистриасов универзитет у Атени (грчки:Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) без престанка функционира од свога оснивања 1837. што га чини најстаријим универзитетом у земљи. Познатији по краћем имену Универзитет у Атени. Реч Каподистриасов у пуноме називу додан је у част грчког државника Иониса Каподистриаса (грчки:Ιωάννης Καποδίστριας). Данас је Универзитет у Атени други највећи универзитет у Грчкој након Аристотеловог универзитета у Солуну са седиштем у периферији Централној Македонији на северу земље.

Национални и Каподистриасов универзитет у Атени
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών
Logo univerziteta
Хисторија
Оснивање03. мај 1837[1]
Генерално
Врстајавни
Администрација
РекторТеодор Фортсакис
Академско особље1.974
Админ. особље1.316
Студенти
Број студената
  – додипломци
65.682
>50,000
УдружењаЕРАСМУС, АУЕ
Локација
Седиште
  – град
  – покрајина
  – држава

Атина
Атика
Грчка
Службене странице
Универзитет у Атени

Историја uredi

Универзитет у Атени је основан 3. маја 1837. године одлуком грчког краља Ота по којему је понео и име Отонов универзитет (Οθώνιον Πανεπιστήμιον). Универзитет у Атени био је први универзитет у Грчкој основан по завршетку Грчког рата за независност и један је од најстаијих универзитета у југоисточној Европи. Универзитет је и друга најстарија савремена академска институција у земљи након Јонске академије на острву Крфу. Универзитет је приликом оснивања био подељен на теолошки, правни, медицински и хуманистички (укључујући математику и примењене науке) факултет. У првој години постојања на институцији је радило 33 професора, а похађало ју је укупно 52 редовних студената и 75 слушалаца. Универзитет је иницијално био смештен у резиденцији архитеката Стаматиса Клеантиса (Σταμάτιος Κλεάνθης) и Едуарда Шуберта (Eduard Schaubert) у згради у којој се данас налази универзитетски музеј, на северним обронцима Акропоља.

У новембру 1841. године универзитет се преселио у нову централну зграду коју је пројектовао дански архитекта Христијан Хансен. Зграда је пројектована у неокласицистичком стилу са намером да "комбинише монументалну величанственост са једноставношћу на нивоу људских димензија" и да гради облик основе у облику слова Н. Зграду је декорисао сликар Карл Рал који је формирао атенску трилогију коју чине Национална библиотека Грчке лево и зграда Атенске академије десно од зграде универзитета када ју се гледа са предње стране. Изградња централне зграде универзитета трајала је од 1839. до 1842-43. године. Изградња споредних крила зграде завршена је 1864. године. 1862. године Отонов универзитет преименован је у Национални универзитет након догађаја у којима је краљ напустио земљу. Институција је накнадно поново променила назив у данашњи пуни назив Национални и Каподистриасов универзитет у Атени.

До организационе промене у раду универзитета дошло је 1904. године када је Хуманистики факултет подељен на нови Хуманистички факултет и на Факултет природних наука у који су издвојена одељења за физику, математику и Школа за фармацију. 1919. године додано је одељење за кемију, а 1922. Школа фармације преименована је у Одељење за фармацију. Одређене измене учињене су и када је Стоматолошка школа додана у састав Медицинског факултета. У периоду од 1895. до 1911. године у просеку је 1,000 носих студената завршавало студије сваке године, а тај се број до почетка Првог светског рата повећао на око 2,000. Такав је пораст довео до увођења пријемних испита у академској години 1927-28. Од 1911. до 1932. године иституција је била подељена на Каподистриасов универзитет и на Национални универзитет да би потом две институције поново биле обједињене. Од 1954. године фиксан број студената који се у појединој години могу уписати на поједини факултет одређује Министрарсто просвете и религије, на основу предлога факултета. У 60-им годинама XX века почела је изградња новом универзитетског кампуса. 2013. године Сенат универзитета донео је одлуку о свих активности у светлу одлуке Министарства просвете и религије о укидању 1,655 административних радних места на универзитетима широм земље. У изјави у поводу те одлуке Сенат је изјавио да је "било каква просветна, истраживачка и административна активност Универзитета у Атени објективно немогућа."

Галерија uredi

Угледни студенти Универзитета у Атени uredi

Извори uredi

  1. „History and Perspectives”. uoa.gr. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-12. Pristupljeno 2013-09-09. 

Вањске везе uredi