Томас Карлајл

Томас Карлајл (енглески: Thomas Carlyle, 4. 12. 1795, Еклиш Ехеин, Шкотска - 5. 2. 1881, Лондон) је шкотски историчар, филозоф и есејист. Као филозоф био је идеалист. Као историчар истакао се стилом приказивања и схватањем да историју стварају велике личности, хероји. Према прошлости се односио са пуно мистицизма. Њеегови описи су са богатим и живописним стилом и драматичним описивањима. Писао је обимна дела о Кромвелу, Фридриху II и француској револуцији и низ огледа О херојима.

Томас Карлајл

Томас Карлајл је сматрао да Турцима треба одмах бити наређено да они нестају из Европе и да се никада више не врате[1] и зато није подржавао вањску политику Бењамина Дизраелија, мада је сам био конзервативац. Он је подржавао Русију током Руско-турског ослободилачког рата 1877-78. Израз the unspeakable Turk (неописив/ужасан Турчин) потиче од њега.

Reference uredi

  1. Memoirs of the Life and Writings of Thomas Carlyle, 1881, p. 310: the governing Turk, with all his Pashas and Bashi-Bazouks, should at once be ordered to disappear from Europe and never to return.