Banja Gornja Trepča

(Preusmjereno sa stranice Бања Горња Трепча)


Координате: 43° 56′ 24" СГШ, 20° 28′ 28" ИГД
Бања Горња Трепча или Атомска бања Горња Трепча налази се на шумовитим падинам планина Вујан и Буковик, на надморској висини од 460 метара. Налази се на 18km удаљености од Чачка и 9km од Горњег Милановца (преко Вујна), а 140km од Београда Ибарском магистралом.[1] Клима је умерено-континентална, изразито блага са малим колебањима годишње температуре. Минерална вода која извире из дубине земље чувена је у Европи по лековитим својствима. Бања је погодна за туристе и због прелепе природе, културно-историјских споменика и наравно због здравствених фактора. Бања је позната у лечењу специфичних обољења и ван граница Србије.

Бања Горња Трепча

Пошаљи фотографију

Основни подаци
Држава Srbija Србија
Управни округ Моравички
Општина Чачак
Становништво
Положај
Координате 43°56′24″N 20°28′28″E / 43.94°N 20.4745°E / 43.94; 20.4745
Временска зона средњоевропска:
UTC+1
Надморска висина 460 m
Бања Горња Трепча na mapi Srbije
Бања Горња Трепча
Бања Горња Трепча
Бања Горња Трепча (Srbije)
Остали подаци
Поштански број 32215
Позивни број 032
Регистарска ознака ČA
Природни лековити фактори су:
Бања се препоручује за:

Смештај се може наћи у стационару „Природно лечилиште Горња Трепча“ (Здравствени центар Чачак), пансиону „Фонтана“ и „Здрављак“, као и у домаћој радиности.

У непосредној близини бање се налази више културно-историјских споменика, манастира и излетишта.[2]

Састав воде uredi

Утврђено је да је вода минералних извора Горње Трепче благо радиоактивна. Поред уобичајених минерала калијум, калцијума, натријума, хлора, баријума, гвожђа , сребра, мангана, алуминијума, олова, хрома, никла, бакра, сумпора и др., садржи и веома ретке, хемијске елементе као што су: цезијум, рубидијум, стронцијум, литијум, кобалт, ванадијум, титан, уран, радон и радијум, по којима је бања добила име.[3]

Извори uredi

Спољашње везе uredi