Živina sijalica

Živina sijalica je tip sijalica sa pražnjenjem u gasu koja koristi električni luk kroz živine pare da proizvede svetlost. Električni luk se uglavnom zadržava u malom gorioniku od kvarcnog stakla koji se postavlja u veći balon od borosilikatnog stakla. Spoljašnji balon može biti proziran ili obložen fosforom. U oba slučaja spoljašnji balon pruža toplotnu izolaciju, zaštitu od ultraljubičaste svetlosti koju proizvodi sijalica.

Prozirna živina sijalica

Živine sijalice su energertski efikasnije od inkandescentnih sijalica i većina fluorescentnih sijalica, sa svetlosnom efikasnošću koja se kreće od 35 do 65 lm/w. Druge prednosti su dug radni vek koji ide i do 24.000 sati i jaka bela svetlost. Zbog toga se ove sijalice koriste za osvetljenje velikih površina, kao što su fabrike, skladišta i sportski tereni, kao i za uličnu rasvetu. Prozirne živine sijalice proizvode belu svetlost sa zelenkasto-plavim sjajem zbog živine kombinacije linija spektra. Ovo ljudskoj koži daje mrtvačku boju, pa se ovakve sijalice obično ne prodaju u običnim prodavnicama. Živine sijalice sa korekcijom boje prevazilaze ovaj problem oblaganjem fosforom sa unutrašnje strane balona koji emituje belu svetlost. Ove sijalice daju bolji prikaz boje od energetski efikasnijih natrijumovih sijalica visokog i niskog pritiska.

Živine sijalice rade na unutrašnjem pritisku od oko jedne atmosfere i traže specijalna podnožja, kao i električne balaste. Za njihov rad je takođe potreban period zagrevanja od 4-7 minuta da se dostigne puna svetlost. Živine sijalice postaju sve više zastarele i povlače se iz upotrebe u korist metal-halogenih sijalica koje su efikasnije i imaju verniji prikaz boja.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi