Žaborić je gradsko naselje grada Šibenika, smješteno uz magistralnu cestu 10 kilometara južnije od Šibenika u smjeru Splita. Nastalo je izdvajanjem stanovništva s otoka Krapanj počevši od 1857. godine, pod pretpostavkom da su željeli biti bliže svojim poljima koja su obrađivali u samom Žaboriću, odnosno u Donjem polju gdje su vinogradi. Jedno je od omiljenih turističkih odredišta Šibensko-kninske županije. Prepoznatljiv je po uređenim prirodnim pjeskovitim i šljunčanim plažama, te po kristalno čistom moru, što svake godine privlači sve veći broj domaćih i stranih turista. Svojom ljepotom posebno se ističe uvala poznata kao Mrzla vala, koja je jedan od prirodnih bisera Šibensko-kninske županije.

Žaborić
Žaborić na mapi Hrvatske
Žaborić
Žaborić
Žaborić na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Šibensko-kninska
Općina/Grad Šibenik
Najbliži (veći) grad Šibenik
Geografske koordinate
 - z. š. 43.661 N
 - z. d. 15.947 E
Pošta 22000
Pozivni broj 022
Autooznaka ŠI
Crkva u Žaboriću

Stanovništvo uredi

Žaborić broji 479 stanovnika po popisu stanovništva iz 2011.godine s tendencijom porasta.

Kretanje broja stanovnika od 1857. do 2011.[1]

Napomena: U 2001. nastalo izdvajanjem iz naselja Krapanj. Od 1857. do 1971. podaci sadržani u naselju Krapanj.

Gospodarstvo uredi

Žaborić je sada turistički orijentirano mjesto i omiljena destinacija domaćih i stranih gostiju, ali maslinici i vinogradi smješteni u blizini Žaborića su potvrda da je stanovništvo, osim turizmu, okrenuto i poljoprivredi, a i ribarstvo čini važnu gospodarsku granu Žaborića.

Crkva se počela graditi 1998. godine na inicijativu mjesnog odbora i tadašnjeg župnika fra Drage Ljevara. Žaborić slavi svoj dan 26. srpnja kada je Anino, kada mještani Žaborića tradicionalno organiziraju nadaleko poznatu Žaboričku feštu.

Šport uredi

  • Malonogometni klub Žaborić
  • Vaterpolo klub Žaborić

Izvori uredi


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Žaborić treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.