Školice (roman)

Roman Školice (šp. Rayuela) napisao je argentinski pisac Hulio Kortasar. Originalno delo pisano je na španskom jeziku i objavljeno 1963. Ovaj roman jedan je od retkih romana sa osobinom da se ne mora čitati od prve do poslednje glave, već redosledom čitanja poglavlja koji pisac na početku romana preporučuje.

Piščevo uputstvo za čitanje i struktura dela uredi

Roman je napisan u 155 poglavlja koji su grupisani u zasebne celine. Prvih 36 poglavlja spada u celinu pod nazivom Sa ove strane. Sledećih 20 poglavlja pripada celini sa nazivom Sa one strane, a poslednjih 99 poglavlja obrazuje celinu Sa raznih strana.

Radnja romana uredi

Sa ove strane uredi

Roman počinje Orasijevom potragom u Parizu za Magom, koja je nestala. Kasnije se vraća u Buenos Ajres, zastajući usput u Montevideu, Maginom rodnom gradu. Priseća se Mage, njenog života, kakva je bila, priča o njoj i opisu je je kroz razne događaje koje pamti. Priča o njenoj dobroti i naivnosti, tome koliko ga je volela. Govori nam i o bebi koju je imala, a nije umela da se brine o njoj, uprkos svoj toj ljubavi koju je osećala prema svom detetu. Dete umire i tada Maga odlazi bez traga. Orasijev lik nam je sve vreme prikazan kao veoma hladan i ne tako empatičan prema Magi. Saznajemo i za Polu, koja je Orasijeva ljubavnica. O njoj govori sve najlepše, ali tek toliko da nam oda njihov odnos koji je samo fizički. Tek nakon Maginog odlaska, on počinje da uviđa koliko je voli i kroz čitav roman se trudi da je pronađe.

Sa one strane uredi

U Argentini se susreće sa svojim starim prijateljem, cirkuzantom Manolom Travelerom i njegovom ženom Talitom. Ubrzo se, sa svojom devojkom Gekrepten smešta u hotel gde odsedaju Talita i Traveler. Nakon nekog vremena, Orasio se pridružuje cirkusu i njih troje počinju da provode vreme zajedno. Taj njihov odnos počinje da remeti brak Talite i Travelera i počinje da se oseća tenzija između Talite i Orasija, što će kasnije, kada se svi zajedno zaposle u mentalnoj bolnici kulminirati i poljupcem. Tokom čitavog toka njihovog odnosa, Orasio Talitu poredi sa Magom, tako da i poljubac koji razmene Orasio posmatra kao poljubac sa Magom. To počinje onog trenutka kada Orasio vidi kroz prozor Talitu, koja preskače školice (dečja igra, kredom iscrtana numerisana polja po kojima se skakuće), što bi Maga uradila kad god bi videla školice. Na kraju poslednjeg poglavlja ove celine, Orasio skače sa prozora bolnice i pada pravo na školice.[1]

Sa raznih strana uredi

Ova celina ne spada u radnju romana, ali nam može pomoći da rastumačimo određene nejasnoće ili pretpostavke. U pitanju su filozofska razmišljanja Morelija, čoveka kog je Orasio upoznao u Parizu. Kritičari smatraju da je Moreli u ovom romanu zapravo sam pisac — Hulio Kortasar.

Simbolika naslova Školice uredi

Naslov Školice može imati više tumačenja. Jedno od njih je upravo način čitanja, odnosno struktura romana. Zbog ovakvog načina i završetka romana, koji nas navodi da se čitanjem vrtimo u krug, roman je prvobitno trebalo da se zove Mandala. Drugo tumačenje je zbog školica, koje opisuju dvoje protagonista i njihove detinjaste karaktere. Takođe, postoji tumačenje da su školice aluzija na život, gde od početka igranja stremimo ka nebu (poslednje polje školica).[2]

Reference uredi

  1. „Julio Cortázar habla sobre Paris”. 
  2. Cortázar, Julio. Rayuela.