Šimun Kožičić Benja

Šimun Kožičić Benja ili Begna (lat. Simon Begnius, oko 1460–1536) iz Zadra, bio je biskup modruški, govornik i pisac.

Životopis uredi

 
Kip Šimuna Kožičića u Zadru

Rođen je u uglednoj zadarskoj patricijskoj obitelji Benja - Kožičića, od majke Mlečanke iz ugledne obitelji Contarini. Iako su roditelji htjeli da postane vojnik, on se odlučio za svećenički poziv. Nakon školovanja u Zadru i Rimu 1502. godine postaje zadarskim kanonikom i upravitelj crkve Sv. Ivana izvan luke u Zadru.

Modruškim biskupom imenuje ga papa Julije II 1509. godine u vrijeme opće nesigurnosti izazvane porazom hrvatske vojske na Krbavskom polju 1493. godine.

Kožičić je napisao poznato djelo Psaltir što je zapravo knjižica-molitvenik u kojoj se nalaze neke osnovne kršćanske molitve, te neki psalmi i druge pjesme za moljenje i pjevanje na misi. Takve su knjižice bile ujedno i početnice iz kojih su pripravnici za svećeničku službu i drugi vjernici učili čitati. Na prvoj stranici Kožičićeva Psaltira sasvim na vrhu stranice nalazi se bukvar, tj. popis svih hrvatskih slova napisan hrvatskim glagoljskim pismom. Zatim dolaze molitve Očenaš, Zdravo Marijo i početak Vjerovanja apostolskog.

Na Lateranskom koncilu (1513. i 1516) održao je na latinskom jeziku govore u kojima je izneo teško stanje Hrvatske (Opustošena Hrvatska, lat. De Croatiae desolatione) i u kojima traži da se povede rat protiv Turaka.

Nakon što su Turci upali u Modruš, Benja odlazi u Rijeku, gdje 15301531. godine osniva glagoljsku tiskaru, u kojoj su tiskane knjige hrvatskom, čakavskom redakcijom staroslovenskog jezika, na primer Misal hrvacki, Žitija rimskih arhijerejov i cesarov (povijesno djelo o rimskim papama i carevima), Oficij rimski (molitvenik), Knjižice krsta (mali ritual) i Od bitja redovničkog knjižice (priručnik o tome kakav treba biti redovnik).

Godine 1532. vratio se u Zadar, gdje je i umiro u ožujku 1536. godine. Sahranjen ju u franjevačkom samostanu Sv. Jeronima u Ugljanu, a njegov je brat Ivan Donat ondje postavio nadgrobni spomenik. Retrospektivni portret biskupa Šimuna Kožičića Benje nalazi se u Narodnom muzeju u Zadru.

Vanjski linkovi uredi