Đorđe Otašević

Đorđe Otašević (Užice, 1. XII. 1959), lingvist i enigmat.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu radom iz semiotike "Zagonetke kao znakovni sistem". To je prvi diplomski rad kod nas, a vjerovatno i šire, u cijelosti zasnovan na autorskim zagonetkama (ukrštene reči, rebusi, anagrami itd.). Na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Objavio je veći broj naučnih radova. Radi u Institutu za srpski jezik SANU.

Enigmatski rad uredi

Prvu zagonetku objavio je 24. februara 1978. godine u Enigmi. Sarađivao je sa brojnim enigmatskim listovima (Enigma, Mala ukrštenica, Razonoda miliona, Mozaik, Eureka, Vjesnikov kviz, Orbis, Čvor-razbibriga, Pan-zabavnik, Rebus) i tri neenigmatska (Bistro, Sinergija, Pruga). Objavio je oko 1.300 zagonetaka, od čega najviše anagrama i rebusa, i desetak enigmoloških članaka. Jedan dio zagonetaka objavljenih u "Eureci" (velikoj i maloj) potpisivao je pseudonimima Branka, Biljana, Slavica i Eva." Neke sastave potpisivao je i pseudonimom Joe.

Na dva međunarodna skupa učestvovao je s referatima o zagonetkama u nastavi stranih jezika. Objavio je zbirke zagonetaka uz udžbenike ruskog jezika za sedmi i osmi razred. U rukopisu je zbirka zagonetaka sastavljena uz udžbenik engleskog jezika za šesti razred, kao i više zbirki zagonetaka za studente srpskog jezika kao stranog jezika.

Ostalo uredi

Đorđe Otašević je bio prvak Beograda i vicešampion Srbije u džudou. Svirao je orgulje u rok-grupi. Autor je kultne pesme "Nebo", objavljene na prvom albumu Električnog orgazma. Piše aforizme te satirične i nesatirične priče. Nagrađivan je i za jedne i za druge.

Logogrifni anagrami Đorđa Otaševića

KAMERA TI U RUCI < Emir Kusturica
NOTE KAO MELEM < Kemal Monteno
BATO: ALA SVIRAJU ROK! < Laboratorija zvuka
ZAISTA SVIRA ROK < Lazar Ristovski
DIVNI ROMAN BLOKA? < Vladimir Nabokov
"DOM" RONIOCA < podmornica 

Preuzeto iz knjige Istaknuti srpski enigmati

Izvori uredi