Čistilište (latinski: purgatorium) je naziv za čišćenje duše nakon smrti, s ciljem postizanja svetosti potrebne za ulazak u raj. Pojam se pojavljuje gotovo isključivo u katoličanstvu kao dogma vjere. U književnosti, talijanski pjesnik Dante Alighieri, napisao je istoimenu knjigu u trilogiji Božanstvene komedije. U Bibliji se postojanje Čistilišta nigdje izričito ne spominje.

»Alegorija Čistilišta« (Giovanni Bellini, Firenca, Galleria degli Uffizi.)

Katolički nauk o čistilištu uredi

Prema nauku Katoličke crkve, ljudi koji umiru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, poslije smrti bit će podvrgnuti čišćenju kako bi mogli konačno ući u nebesku radost. Takvo čišćenje izabranih, koje ni počemu nije slično kazni za osuđene, Crkva naziva Čistilištem.

S obzirom na Čistilište Katolička crkva je svoje vjerovanje izrazila na Firentinskom i Tridentskom saboru. Ova se crkvena predaja poziva na neka mjesta Svetoga pisma, te govori o čistilišnoj vatri.

Usto, nauk o Čistilištu oslanja se na običaj molitve za pokojne, o čemu govori opet Sveto pismo: "Zato je (Juda Makabejac) za pokojne prinio žrtvu naknadnicu, da im se oproste grijesi" (2 Mak 12,46).

Katolički katekizam tako zaključuje: »Crkva je, od prvih vremena, častila spomen mrtvih i za njih prinosila molitve, poglavito misnu žrtvu, da bi, očišćeni, mogli prispjeti k blaženom gledanju Boga. Crkva također preporučuje milostinju, oproste i djela pokore u korist pokojnika« (usp. Katekizam Katoličke Crkve, 1030-1032[1]).

Protestantski stav o čistilištu uredi

Protestanti odbacuju postojanje Čistilišta.[2]

Židovski stav o čistilištu uredi

Židovi ne vjeruju u postojanje čistilišta i pakla, jer kazna za grijeh nije život vječni, već smrt. Isto vjeruju i Adventisti sedmog dana.

Muslimanski stav o čistilištu uredi

Muslimani ne mogu imati stav o čistilištu jer ne vjeruju u čistilište. Kod muslimana postoji samo Dženet (raj) i Džehenem (pakao). Ništa nema između njih.

Pravoslavci uredi

Pravoslavci također ne vjeruju u postojanje čistilišta, iako se mole za mrtve.

Stav ostalih religija o čistilištu uredi

Čistilište u književnosti uredi

Čistilište je naziv druge knjige, iz trilogije Danteove Božanstvene komedije.

Postoji mišljenje, da Duh iz Shakespearovog Hamleta dolazi iz čistilišta.

Pisac Piers Anthony u svojim knjigama, piše o Čistilištu, kao o mjestu između Raja i Pakla.