Čiste ruke (talijanski :"Mani pulite") bio je masovna nacionalna sudska istraga političke korupcije održavana 1990-tih u Italiji. Mani pulite su dovele propasti tzv Prve Republike, što je rezultiralo nestankom mnogih stranaka. Neki političari i industrijski čelnici počinili su samoubojstvo nakon što su njihovi zločini isplivali.Korupcijski sustav koji je otkriven tim istraživanjima obično se naziva Tangentopoli, ili "mitograd". Ova operacija je dovela na vlast Silvija Berlusconija.

Kao datum početka operacije Čiste ruke se obično navodi 17. veljače 1992. kada je po nalogu istražnog suca Antonija di Pietra uhapšen Mario Chiesa, jedan od vodećih političara Talijanske socijalističke partije (koja je od 1960-ih bila stalni član vladajuće koalicije) pod sumnjom da je primato mito od milanske kompanije za čišćenje. Vođa partije i bivši premijer Bettino Craxi se 3. ožujka javno odrekao Chiese prozvavši ga "nitkovom" koji nema nikakve veze sa PSI. Kada je Chiesa čuo za to, odlučio je postati svjedok pokajnik i di Pietru detaljno ispričao sve što je znao o korupciji u PSI i drugim strankama vladajuće koalicije. U travnju se istraga proširila na mnoge druge lokalne političare, od kojih su mnogi slijedili Chiesin primjer i teško optuživali svoje šefove. Istraga će na kraju doći i do samog Craxija, koji je 1994. pobjegao u Tunis, kao i dotle neprikosnovene Demokršćanske stranke koja je vladala Italijom od drugog svjetskog rata.

Iako je korupcija u Italiji veliki dijelom bila javna tajna, spektakularne i masovne akcije i razotkrivanje njenih razmjera je predstavljalo šok za javnost i glasače koja se sve više počela okretati od tada etabliranih političkih stranaka. Njihovo nezadovoljstvo je 1994. je najviše iskoristio Berlusconi koji je sa novoosnovanom strankom Forza Italia pobijedio na parlamentarnim izborima. Do kraja iste godine su demokršćani i socijalisti prestali postojati.

Vanjske veze uredi