Četvrtak je četvrti dan sedmice, koji se nalazi između srede i petka.

Po nekim konvencijama, četvrtci u godini određuju brojanje sedmica: prva sedmica se definiše kao sedmica koja sadrži prvi četvrtak u godini, itd.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, svi opšti izbori od 1935. godine su održani na četvrtak i ovo je postala tradicija, mada ne zakonska obaveza - što znači da se izbori mogu održati bilo kog dana "sem na subote, nedelje, Badnji dan, Badnje veče, Veliki četvrtak, Veliki petak, javne praznike u bilo kom delu Ujedinjenog Kraljevstva i bilo koji dan predviđen za javnu zahvalnost i tugovanje". Objašnjenje koje se ponekad daje za činjenicu da je četvrtak dan za izbore je to da je on bio, u većini gradova, tradicionalni pijačni dan, mada se takođe zna da izbor ima praktične prednosti - rezultati izbora se znaju u petak, tako da nova ili postojeća administracija ima vikend da se organizuje u pripremi za vladu za ponedeljak, prvi dan nove sedmice posle izbora.

U romanu Autostoperski vodič kroz galaksiju Daglasa Adamsa, lik Artur Dent kaže: "Mora da je četvrtak. Nikada nisam voleo taj dan". Nekoliko minuta kasnije planeta Zemlja biva uništena. Tor, po kome je dan dobio ime u germanskim jezicima, pojavljuje se kasnije u Autostoperskoj seriji knjiga i ostalim Adamsovim knjigama.

U Hindu religiji, četvrtak je dan Gurua ili guruvar.

Imenovani dani uredi

Spoljašnje poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Thursday
 Potražite izraz četvrtak u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.