Letters from Iwo Jima – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr.wiki
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 27:
 
'''''Pisma s Iwo Jime''''' ([[Engleski jezik|eng]]. ''Letters from Iwo Jima'') je [[ratni film|ratna drama]] redatelja [[Clint Eastwood| Clinta Eastwooda]] iz [[2006.]] s [[Ken Watanabe]]om i [[Kazunari Ninomiyae| Kazunarijem Ninomiyaem]] u glavnim ulogama. Film govori o [[Bitka za Iwo Jimu| Bitki za Iwo Jimu]] iz perspektive [[japan]]skih vojnika, a sniman je u isto vrijeme kad i film ''[[Zastave naših očeva (2006)|Zastave naših očeva]]'', koji govori o istoj tematici iz perspektive američkih vojnika. Film je gotovo potpuno na japanskom iako ga je financirala američka produkcijska kompanija. Bio je nominiran za [[Oscar]]a, a dobio je [[Zlatni globus]] za najbolji film.
 
 
== Izvori ==
 
Film je temeljen na knjigama ''Pictures of Letters from Commander in Chief'', o stvarnim događajima koju je napisao general Tadamichi Kuribayashi (kojeg je na filmu portretirao Ken Watabe); i ''So Sad To Fall In Battle: An Account of War'' Kumikoa Kakehashija o bitki za Iwo Jimu. Iako su neki likovi izmišljeni, bitka i zapovjednici su temeljeni na stvarnim ljudima i događajima.
 
== Radnja ==
 
{{Otkrivanje radnje}}
 
Linija 100 ⟶ 97:
 
== Produkcija ==
 
Film je prvo nazvan '''Red Sun, Black Sand'''.
 
Linija 121 ⟶ 117:
 
== Kritike ==
 
* Film je zaradio vrlo pozitivne recenzije, a website rottentomatoes.com je objavio kako su 154 od 169 recenzija koje su pregledali bile pozitivne, ili u postocima 91%. Film je 23. svibnja [[2007.]] postavljen na 141. mjesto najboljih filmova svih vremena na [[IMDb]]-ovoj ljestvici 250 najboljih filmova svih vremena.
* 6. prosinca 2006. američko udruženje filmskih kritičara proglasilo je ''Pisma s Iwo Jime'' najboljim filmom 2006. Američki filmski institut proglasio ga je jednim od 10 najboljih filmova 2006. Osim toga, dobio je [[Zlatni globus]] kao najbolji film na stranom jeziku.
Linija 128 ⟶ 123:
* Film je bio daleko uspješniji u [[Japan]]u nego u [[SAD]]-u, gdje je proveo pet tjedana na prvom mjestu najgledanijih filmova. Iako je film hvaljen zbog nepristranosti, neki Japanci su ga kritizirali zbog navodnih povijesnih nepravilnosti, pogotovo članovi Udruženja za nepristrani pogled na povijest, koji su doveli u pitanje prikazivanje japanske vojne policije.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
*[http://iwojimathemovie.warnerbros.com/lettersofiwojima/framework/framework.html Službena stranica]
*{{imdb naslov|id=0498380|naslov=Pisma s Iwo Jime}}