Lethal Weapon 2 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Smrtonosno oružje 2 je promenjeno ime u Lethal Weapon 2
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 29:
 
== Radnja ==
 
Priča se odvija u [[1988]]., godinu dana poslije događaja iz prvog filma, a Murtaugh (Glover) i Riggs (Gibson) su postali nerazdvojni prijatelji. Riggs dosta vremena provodi s Murtaughovom obitelji, dok Murtaugh razmišlja o mirovini. Postoji još jedna radnja, o Murtaughovoj kćeri Rianne, koja počinje svoju glumačku karijeru u reklami za kondome, što njega baca u očaj.
 
Linija 61 ⟶ 60:
*[[Dženet Goldstin]]: Megan Šapiro
*[[Din Noris]]: Tim Kavana
 
 
== Reakcije ==
 
Film je bio treći najuspješniji film [[1989]]. godine (poslije ''[[Batman (1989)| Batmana]]'' i filma ''[[Indiana Jones i posljednji križarski rat]]''), zaradivši oko 150 milijuna dolara u Americi i 80,6 milijuna u inozemstvu. Kritike su bile pozitivne, iako ne kao za original. Bez obzira na to, film je izbjegao ponavljanje priče uvevši nove likove i odredivši novi smjer. Film je bio prvi iz serije u kojem se pojavljuje Leo Getz ([[Joe Pesci]]), bankar kojeg čuvaju Riggs i Murtaugh, a koji svojim neurotičnim ponašanjem zagorčava život detektivima. Lik Getza ostat će prisutan i u ostala dva nastavka serijala.
 
== Zanimljivosti ==
 
* U originalnom scenariju (kojeg je nevoljko napisao Shane Black), Južnoafrikanci su još više okrutniji. U jednom trenutku, počinju mučiti Riggsa još gore nego g. Joshua u prvom filmu. Na kraju Riggs umire nakon što ga je ranio Arjen Rudd.
* Kad je scenarij prepravljen, Shane Black je privremeno napustio serijal. Nije sudjelovao u stvaranju filma ''[[Smrtonosno oružje 3]]'', ali se vratio za scenarij ''[[Smrtonosno oružje 4| Smrtonosnog oružja 4]]'', znajući kako će to biti zadnji film iz serijala.
* Dva puta u filmu Riggs namjerno iščaši rame kako bi se izvukao iz luđačke košulje, a zatim ga vraća u normalni položaj. To je postao prepoznatljiv skeč kroz sami serijal, ali i u mnogim filmovima parodijama.
[[Datoteka:Patsy_kensit_lethal_weapon_2_celebrity_naked_ambition_01.jpg|minithumb|desno|200px|Patsy Kensit kao Rika van den Haas]]
* Lik Rike trebao je preživjeti, a Riggs i Rika su u zadnjoj sceni filma trebali biti na ručku kod Murtaughovih povodom Dana zahvalnosti, ali je redatelj odlučio ubiti lik kako bi ojačao Riggsovu namjeru da uništi Južnoafrikance. Scene njenog spašavanja i finale s njom su snimljene, ali nisu korištene.
* Danny Glover, aktivist za ljudska prava, nastupio je TV-filmu ''Mandela'', kao sami [[Nelson Mandela]], samo dvije godine prije, [[1987]].; negativci u filmu su Južnoafrikanci.
Linija 79 ⟶ 75:
* Iako filma ima anti-južnoafrički štih i iako ga je tadašnji južnoafrički konzul u Los Angelesu nazvao "groznim", ''Smrtonosno oružje 2'' objavljen je u originalnoj verziji u Južnoj Africi, a ostvario je i uspjeh u kinima.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
* {{imdb naslov|id=0097733|naslov=Smrtonosno oružje 2}}