Razlike između izmjena na stranici "Lagaš"

Obrisana 3 bajta ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (Bot: Adding {{Commonscat|Lagash}})
m/м (razne ispravke)
 
== Iskopavanje ==
 
[[Ruševine]] Lagaša je godine [[1877]]. otkrio [[Ernest de Sarzec]], tadašnji francuski konzul u [[Basra|Basri]], kome je montefichi poglavica, [[Nasir Pasha]], prvi ''Wali-Pasha'' ili generalni guverner Basre, omogućio da slobodno iskapa po svim teritorijama pod njegovom nadležnošću. Ispočetka po vlastitoj volji, a kasnije kao predstavnik francuske vlade pod turskim firmanom, de Sarzec je, uz određene prekide, nastavio iskopavanje do svoje smrti 1901, kada se rad nastavio pod nadzorom [[Gaston Cros|Gastona Crosa]]. Glavna iskopavanja su napravljena u dva velika brežuljka, a za jednog od njih se pokazalo da je nalazište hrama E-Ninnu - oltara boga-zaštitnika Lagaša, Nin-girsua ili [[Ninib]]a.
 
 
== Nalazište ==
 
Ovaj hram je bio srušen i tvrđava sagrađena na njegovim ruševinama, u grčkom ili [[seleukid]]skom periodu, pa neke od pronađenih opeka imaju natpise na [[aramejski jezik|aramejskom]] i [[grčki jezik|grčkom jeziku]] koji spominju izvjesnog [[Hadad-nadin-akhe]]a, kralja male babilonske kraljevine. Ispod ove tvrđave su pronađene brojne statue [[Gudea|Gudee]], koje danas predstavljaju glavno blago babilonske kolekcije u [[Louvre]]u. Mnoge od njih su bile obezglavljene ili osakaćene, te bačene u temelje nove tvrđave. Iz ove strate su također izvađeni različiti fragmenti baznih reljefa i drugih vrijednih umjetničkih predmeta. Iskopavanje u drugom brežuljku je rezultiralo otkrićem zgrada koje su saržavale raznovrsne predmete od bronce i kamena, koji datiraju od najranijih sumerskih vremena, te tako omogućili historiji umjetnosti Babilonije da bude datirana nekoliko stotina godina prije vremena Gudee.
 
 
Ovu dinastiju se ne spominje u [[Sumerska lista kraljeva|Sumerskoj listi kraljeva]], iako je jedan fragmentarni dodatak na sumerskom jeziku pronađen, poznat kao ''Kraljevska kronika Lagaša'' ([http://www.livius.org/cg-cm/chronicles/cm/lagash.html English translation]). On pripovijeda kako je, oko dvjesto godina nakon potopa, čovječanstvo imalo teškoće u proizvodnji hrane i ovisilo o kišnici; zatim govori kako su tehnike navodnjavanja i uzgoja ječma predane kao poklon od bogova. Na spisku vladara koji slijede je malo imena čitljivo, ali jedno netaknuto ime je Ur-Nanshe, kome se pripisuje vladavina od 1.080 godina.
 
* Enhengal (cca. 2550. pne.)
* Lugal-Sha-Gen-Sur (Lugal-Suggur), glavni svećenik ili ''patesi'' (cca. 2510)
177.192

izmjene