LCD monitor – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Liquid crystal displays}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Kako LCD radi? ==
 
Tečni kristal je želatinozna masa, koja je smještena između prozirnih [[elektroda]]. Pod djelovanjem upravljačkog napona na elektrode, čestice kristala se orijentišu u određenom smijeru i počinju ispoljavati polarizirajući efekat, propuštajući samo određeni dio svjetlosnog spektra. Propuštanjem željenog dijela spektra i blokiranjem neželjenog određuje se intenzitet i boja svjetlosnog elementa (pixela) i na taj način se može generisati slika kao matrica upravljivih piksala.
 
Linija 14 ⟶ 13:
 
== Osobine LCD prikaza ==
 
* '''Prirodna rezolucija'''
LCD monitori su napravljeni da najbolje prikazuju sliku na jednoj rezoluciji koja zavisi od veličine ekrana. Moguće je postaviti [[rezolucija|rezoluciju]] koja nije prirodna za neki LCD monitor, ali onda opada kvaliteta slike, kao i što se gubi pravilan geometrijski oblik slike.
 
* '''Brzina Odaziva (Response Rate)'''
Brzina odaziva označava brzinu kojom [[piksel]] može mijenjati boje, brže je bolje, prevelik odaziv znači da će slika "kasniti" te će se pojavljivati anomalije kao što je "''ghosting''" efekat koji se pojavljuje onda kada je promjena boja veoma česta najčešće u filmovima i 3D igrama. Mjeri se u milisekundama (ms).
 
* '''Ugao gledanja'''
 
Za razliku od [[CRT monitor]]a, LCD monitori ne daju istu kvalitetu slike ako se u njih gleda iz različitih uglova. Obično ako gledamo LCD sa strane, boje gube kvalitetu, prikaz je zamračen ako ne i potpuno nečitljiv. Godinama se LCD monitori unaprijeđuju da bi se ova poteškoća smanjila, a shodno tome su predstavljeni ''widescreen'' ekrani koji su vodoravno produženi što prirodno odgovara čovječijem oku.
 
* '''Osvjetljenje i kontrast'''
 
Osvjetljenje kod LCD monitora se mjeri u Kandelama po kvadratnom metru (cd/m2), obično varira od 250 do 350 cd/m2. Kontrast mjeri mogućnost LCD-a da prikazuje bijele i tamne tonove, što je omjer veći to je bolje, obično današnji LCD monitori imaju omjer 450:1 pa sve do 2000:1. LG Flatron L1960TG ima kontrast upravo od 2000:1.
 
* '''Mogućnost podešavanja, integracija i priključci'''