Kvazar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: be:Квазар
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Svojstva ==
 
Promatrano sa Zemlje, u optičkom dijelu spektra kvazari su slaboga sjaja. No, njihov crveni pomak ukazuje da se nalaze na velikim udaljenostima, te da su intrinsično najsjajniji objekti u svemiru. Trenutno najsjajniji poznati kvazar je [[3C 273]] u [[zviježđe|zviježđu]] [[Djevica (zviježđe)|Djevice]]. Njegova srednja [[prividna magnituda]] je 12.8 (gledana kroz [[teleskop]]), a [[apsolutna magnituda]] −26.7. Kada bi ovaj objekt bio na udaljenosti od 10 [[parsek]]a, bio bi otprilike jednakog sjaja kao i [[Sunce]]. Dakle, [[luminozitet]] ovog kvazara je otprilike 2x10¹² puta veći od luminoziteta našeg Sunca, ili oko 100 puta veći od ukupne [[svjetlost]]i prosječne velike [[galaksija|galaksije]] kao što je [[Mliječna staza]].
 
Linija 14 ⟶ 13:
 
== Izvor i stvaranje zračenja ==
 
Budući da kvazari i [[aktivne galaksije]] dijele mnoga zajednička svojstva, mnogi su znanstvenici uspoređivali njihovu emisiju. Najvjerojatnije objašnjenje kvazara je da njihova energija dolazi od supermasivne [[crna rupa|crne rupe]]. Da bi se stvorio luminozitet 10<sup>40</sup> [[Watt|W]] (prosječni sjaj kvazara), supermasivna crna rupa mora konzumirati količinu materijala ekvivalentnu masi 10 Sunca godišnje. Najsjajniji poznati kvazari konzumiraju 1000 sunčevih masa materijala svake godine. Smatra se da se kvazari 'upale' i 'ugase' ovisno o njihovom okolišu. Jedna posljedica utjecaja okoliša je da se kvazari ne mogu hraniti tom brzinom 10 milijardi godina, što je ujedno i objašnjenje zašto nema kvazara u našoj neposrednoj blizini. U ovoj teoriji, nakon što kvazar konzumira sav plin i prašinu u svojoj okolini, on postaje obična galaksija.
 
Linija 22 ⟶ 20:
 
== Povijest istraživanja ==
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Quasars}}
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.croeos.net/Mambo/index.php?option=content&task=view&id=192&Itemid=60 CroEOS.net Premium članak: Kvazari]
* [http://hpd.botanic.hr/ast/astronomija/zvijezde/galjata.htm E-škola HPD: Galaktička jata, aktivne galaktike, kvazari ]
{{Commonscat|Quasars}}
 
[[Kategorija:Nebeska tijela]]