Razlike između izmjena na stranici "Krvna osveta"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (dodana kategorija Sintagme pomoću gadgeta HotCat)
m/м (razne ispravke)
==Povod==
 
Povod je obično sukob između dva muškarca oko međe, oko djevojke, prometne nesreće ili bilo čega drugog, koje se, s obzirom na opći [[primitivizam]], nisku razinu kulture i tolerancije završava ubojstvom. U obitelji ubojice ubojstvo se opravdava "svjetlim obrazom", "čašću" i sličnim. Između povoda i samog djela krvne osvete ponekad znaju proći desetljeća, a kao vremenski ekstremni slučajevi na Balkanu u moderno doba se uzima ubojstvo nakon 50 godina koji je počinio stanovnik [[Crna Gora|Crne Gore]] i ono nakon 70 godina u [[Albanija|Albaniji]] [http://www.index.hr/vijesti/clanak/krvna-osveta-jos-zivi-80godisnji-albanac-nakon-70-godina-ubojstvom-osvetio-smrt-djeda-/506801.aspx].
 
==Rat između obitelji==
 
Obitelj koja "duguje krv", odnosno čiji je član ubio člana druge obitelji, prelazi na poseban način života. Muškarci, osim djece muškog spola, ne izlaze van dvorišta kuće, koja je i zbog ovih razloga opasana visokim zidom. Sve poslove nabavke hrane, rada u polju, čuvanja stoke i slično preuzimaju žene i djeca. To traje dok se neko od članova obitelji ne "prevari" i izađe van gdje ga čeka odabrani pripadnik druge obitelji s namjerom ga ubije. Ubojstvom se spor ne izmiruje, već počinje spirala smrti pa sada "dug krvi" prelazi na drugu obitelj. Ako odabrani likvidator odbije ubiti člana neprijateljske obitelji, smatra se kukavicom, obitelj ga se odriče i doživljava najveću sramotu.
 
==Pomirenje==
 
Pomirenje se teško postiže i događa se poslije obično 20-30 godina međusobnog ubijanja, kada se već skoro nitko ne sjeća kako i kada je sukob počeo. Tada "savjet mudraca" sela ili plemena započinje dugačke pregovore s obje obitelji da obitelj koja "duguje krv" dug isplati u novcu. Poslije pijačarskog cjenjkanja dolazi do pomirenja, javno pred cijelim plemenom i obitelji koja je dobila novac, tj. njen najstariji član se rukuje s najstarijim članom druge obitelji i javno izjavljuje da je dug izmiren.
 
== U popularnoj kulturi ==
 
Jedan od najpoznatijih opisa krvne osvete u književnosti dao je albanski književnik [[Ismail Kadare]] u svom romanu ''[[Prilli i Thyer]]'' (Prekinuti april) iz 1978. godine, a koji je 2001. godine adaptiran u Brazilu kao igrani film ''[[Abril Despedaçado]]''.
 
 
== V. također ==
 
*[[Samopomoć (pravo)]]
*[[Linč]]
*[[Vigilantizam]]
 
 
[[Kategorija:Kriminal]]
177.192

izmjene