Krtice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.6.3) (robot Dodaje: vep:Makondi
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 19:
 
== Osobine ==
 
=== Građa tijela ===
 
Krtice su općenito male životinje: dužina tijela im je između 6 i 22 [[cm]] a težina između 9 i 170 grama. Dužina repa varira od vrste do vrste: u većini je kratak, prekriven rijetkim dlakama koje služe za opipavanje i omogućuju orijentaciju prema natrag. No kod [[Rusija|ruskog]] Desmana je rep skoro jedanko dug kao i tijelo te čak i omogućuje kretanje u vodi.
 
Linija 34 ⟶ 32:
 
=== Glava i zubi ===
 
[[Lubanja]] krtica je izdužena i ravna, sa karakteristično dugim nosom koji sliči surli te je vrlo gipkljiv i većinom nema dlaka. Oči krtica su zakržljale, male i dijelom prekrivene kožom. Većina vrsta jedino može uočiti razliku između mračnog i svijetlog. Svakoj vrsti nedostaje [[pužnica]], izuzev '''Uropsilinae'''.
 
Linija 42 ⟶ 39:
 
=== Unutrašnja anatomija ===
 
[[Probava|probavni takt]] je kod svih kukcojeda jednostavno građen. [[Crijeva]] su kratka i nalikuju na jednostavnu cijev, a [[slijepo crijevo]] nedostaje. Krtice su se i prilagodile rijetkom kisiku u tunelima, tako da im je udio [[hemoglobin]]a u [[krv]]i upadljivo viši od sisavaca slične veličine.
 
Linija 50 ⟶ 46:
 
== Podjela ==
 
Porodica se dijeli na tri podporodice, 7 plemena i 17 genera:
* Podporodica [[Scalopinae]]
Linija 89 ⟶ 84:
 
=== Socijalno ponašanje i aktivnosti ===
 
Krtice su, poput većine kukcojeda, samotnjaci i reagiraju agresivno na druge krtice. Samo neke vrste dijele sustav tunela sa drugim krticama, koje toleriraju jedino kada ima dovoljno hrane. U tu vrstu spada i Desman. Nemaju ni određeni ritam dana i noći. Europska krtica, primjerice, dijele svoje aktivnosti na tri faze spavanja i budnosti, pri čemu se budne većinom prijepodne, poslijepodne ili oko ponoći sa trajanjem od oko 4 i 5 sata.
 
Linija 95 ⟶ 89:
 
=== Prehrana ===
 
Krtice nalaze hranu kopanjem ispod zemlje, potragom po tunelima ili na površini zemlje. Sve ovisi o vještini životinje ili godišnjem dobu. Većinom se hrani [[glista]]ma, [[kukci]]ma i njihovim larvama te drugim beskralješnjacima. Prije nego pojedu gliste, krtice ih provuku kroz svoje šape kako bi izbacili zemlju iz crva<ref>The Life of Mammals, David Attenborough, 2002</ref>.
Krtice imaju brz [[metabolizam]] i moraju dnevno uzimati puno hrane. ''Europska krtica'', primjerice, ne može izdržati duže pauze bez hrane (između 12 i 24 sata) te dnevno konzumira hranu dovoljnu za polovicu svoje težine.
Linija 106 ⟶ 99:
 
== Ugroženost ==
 
Nekada je čovjek lovio krtice radi krzna, no danas se to više ne događa. Današnji konflikt čovjeka i krtice se odvija zbog krtičnjaka na travnjacima. Iako su krtice većinom mesožderi i ne uzimaju biljnu hranu, ipak povremeno mogu oštetiti korijene nekih biljaka, no većinom krtičnjaci smetaju samo zbog "estetskih razloga". Stoga ljudi istrebljuju krtice tako da su u međuvremenu neke vrste ugrožene.
 
Linija 117 ⟶ 109:
{{izvori}}
 
== VanjskiEksterni linkovi ==
{{Commons|Talpa europaea}}
{{Wikivrste|Talpidae}}