Kozmopolitizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 9:
U doba [[Rimsko Carstvo|Rimskog carstva]], kad se na golemim prostorima sa brojnim narodima uspostavlja političko jedinstvo, ideja kozmopolitizma dobiva novi oblik. Istaknuti pojedinci zahtijevaju da se ukinu razlike položaja naroda unutar Carstva; to se postepeno ostvarivalo, pa je sve više pripadnika tih naroda dobivalo pravo rimskih građana.
 
U [[Srednji vijek|Srednjemsrednjem vijeku]] ideal jedinstva kršćana (barem na zapadu, tj. području latinskog kršćanstva) pod vlašću pape ili cara, te stvarno kulturno jedinstvo obazovanih ljudi (svi se na zapadu služe [[latinski]]m) održavaju ideju i praksu kozmopolitizma.
 
U XIX. i XX. stoljeću, kozmopolitizam se javlja kao svjesna reakcija na [[nacionalizam]]. Niz pojedinaca zastupa kozmopolitizam kao alternativu formiranju suvremene [[nacija|nacionalne]] svijesti i nacionalnih država. Veže se uglavnom uz [[liberal]]ni (ili ''građanski'') [[svjetonazor]].
Red 18:
Imenica [[kozmopolit]] ima osobeno značenje u [[biologija|biologiji]]: označava biljke i životinje koje žive na svim kontinentima ili na većini njih.
 
[[categoryKategorija:Filozofija politike]]
[[categoryKategorija:Sociologija]]
 
[[de:Kosmopolitismus]]