Historija Bosne i Hercegovine – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m Vraćene izmjene 80.65.175.111 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 80.65.175.116
Red 113:
== Pad srednjovjekovne Bosne ==
 
Godine [[1461]]. bosanskim kraljem je postao [[Stjepan Tomašević]], sin Stjepana Tomaša, koji je dvije godine ranije bio posljednji srpski despot i predao Smederevo i despotovinu u osmanske ruke. On se suočio s jakom prijetnjom od osmanskih osvajača i njihovim pretenzijama prema Bosni, te upućuje svoj apel za pomoć u obrani od Osmanskog carstva. UgarsikiUgarski kralj obećava pomoć Bosni [[1462]]. godine, poslije čega kralj Stjepan Tomašević odbija platiti danak Osmanskom carstvu, čime je uvjetovala mir u Bosni. Godinu dana poslije, [[1463]]. godine velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II. napada Bosnu. [[Datoteka:Bobovac.jpg|thumb|left|Kraljevska utvrda Bobovac]]
 
Taj napad je prilično iznenadio bosanskog kralja, s obzirom da je pretpostavljao da će glavnina osmanskih snaga biti koncentirana protiv Ugarske. Sami Ugari nisu bili u stanju Bosni doći u pomoć.
Red 119:
Prva bosanska tvrđava koja je pala, bila je stara bosanska kraljevska tvrđava [[Bobovac]], koja je pala [[20. juni|20.juna]] [[1463]]. godine, te kralj Stjepan Tomašević prelazi u tvrđavu u [[Ključ (BiH)|Ključu]]. Opkoljen osmanskim snagama odlučuje da se preda, nakon čega biva pogubljen.
 
Za samo šest tjedana preko 20 najvažnijih tvrđava u Bosni se također predalo osmanskim snagama, a najveći broj velikaša je ubijen. Brzina i lakoćalahkoća s kojom su Osmanlije osvojile Bosnu su narodu ostale upamćene kroz poslovicu "''Bosna šaptom pade''". Razlog za to se pripisuje neslozi bosanskih velikana i tada superiornoj vojnoj organizaciji Osmanlija.
 
Osmalije su većini osvojenih gradova ostavili garnizone, pa se 1463. uzima kao datum kada je prestala postojati srednjovjekovna bosanska država.