Knjiga Postanka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Book of Genesis}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Naziv ==
 
Naziv "Postanak" ili "POstanje" prevodi grčki i latinski ''Genesis'', a označuje da se u ovoj knjizi govori o postanku svijeta i čovjeka, te o prapovijesti izraelskog naroda.
Hebrejski naziv ''Berešit'' znači »u početku«, a to je prva riječ hebrejskoga teksta ove knjige.
 
== Struktura ==
 
Knjiga Postanka bitno se dijeli u dva dijela različitog opsega.
 
Linija 17 ⟶ 15:
 
== Književni sastav ==
 
Danas se znanstvenici slažu da je Knjiga Postanka složeni spis u koji je uključeno više različitih tradicija. Potkraj 19. st., pod utjecajem Grafa i Wellhausena, razvila se teorija o četiri dokumenta koji su nastali u različito vrijeme i na različitim mjestima. Najstariji od tih dokumenata bio bi tzv. ''Jahvistički dokument'' koji u izvješću o stvaranju rabi Božje ime Jahve (heb. '''יהוה'''), a način njegova opisivanja je [[antropomorfan]]. Tome dokumentu pripada, primjerice, izvještaj o prvome grijehu. Ovaj je dokument, po toj teoriji, nastao u 9. st. pne. u [[Kraljevstvo Juda|Judi]].
 
Linija 29 ⟶ 26:
 
== Sadržaj Knjige Postanka ==
 
Prvih jedanaest poglavlja ove knjige na pučki način opisuju početke čovječanstva. U njima ne treba tražiti povijesne izvještaje, već izričaj vjere njezinih pisaca. Pritom, oni su se služili predajama, legendama i mitovima kakvi su postojali i u okolnim narodima i snažnim kulturama poput [[Drevni Egipat|egipatske]] i [[Babilonija|babilonske]]. Glavna je poruka te knjige da je čitav svemir nastao Božjim zahvatom, a vrhunac je njegova djela bilo stvaranje muškarca i žene. Isto tako, ovaj prvi dio knjige nastoji objasniti i porijeklo zla, patnje i smrti, te dati odgovore na ta vječna čovjekova pitanja.