Kladanj – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Robot: Include commonscat template
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 12:
 
==Zemljopis==
 
Općina Kladanj se prostire dolinom rijeke Drinjače,u podnožju planine Konjuh. Nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni. Po teritorijalno-administrativnoj podjeli Bosne i Hercegovine, Općina Kladanj je sastavni dio Federacije BiH, smještena je u Tuzlanskom Kantonu (http://www.tk.kim.ba), na njegovom jugu tačnije. Naselje Kladanj je smješteno na putu Županja-Tuzla-Sarajevo, na 52 km od Tuzle i 76 km od Sarajeva. Nadmorska visina je 560 metara, površina 325 km2.
 
Linija 19 ⟶ 18:
 
Nacionalni sastav:
 
* Muslimani - [[Bošnjaci]] - 11.747 (73,29%)
* [[Srbi]] - 3.833 (23,91%)
Linija 29 ⟶ 27:
 
ukupno: 14.015
 
* [[Muslimani]] - 9.300 (66,35%)
* [[Srbi]] - 4.487 (32,01%)
Linija 50 ⟶ 47:
==Uprava==
==Povijest==
 
==Privreda==
Nositelj razvoja je [[drvna industrija]] "Sokolina", koja uz [[živinice|živinički]] "Konjuh" predstavlja najvitalniji privredni kapacitet grada. Eksploatacija [[šuma]] počelo je još u [[Austro-Ugarska|austrougarskom]] periodu. Pored drvnoprerađivačke industrije, postoje i pogoni [[tekstil]]a i proizvodnja [[magnezit]]a. Područje Kladnja ima povoljne uslove za [[zimski turizam]], za [[lov]] na [[krupna divljač|krupnu divljač]] i za [[ribolov]]. Kladanj je čuven i po [[mineralna voda|mineralnoj vodi]]. Na jednom kladanjskom vrelu izvire tzv. muška voda, kojoj se pripisuju [[afrodizijak|afrodizijačke]] moći i koja je jedno vrijeme bila osnovni izvozni artikal, a samo vrelo posjećivali su brojni znatiželjnici i turisti.
 
==Slavni ljudi==
 
- Akif Šeremet,
- Avdaga Hasić,
 
==Spomenici i znamenitosti==
 
Osim ostataka rimskog puta u Tuholju i srednjovjekovnog plemićkog grada Gojsalića, poznatijeg kao Gradina, te velikog broja dobro očuvanih stećaka, drugih materijalnih ostataka iz srednjeg vijeka nema. Na 53 lokaliteta nalazi se 436 stećaka, među kojima je 46 u obliku sanduka i sjemenjaka koji su od izuzetne kulturno-historijske vrijednosti.
 
Linija 72 ⟶ 66:
==Kultura==
==Sport==
== Eksterni linkovi ==
==Vanjske poveznice==
 
{{Administrativna podjela BiH}}
{{commonscat|Kladanj}}