Kavad I: Razlika između izmjena

Dodano 19 bajtova ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (r2.6.4) (robot Dodaje: diq:Qubad I)
m (razne ispravke)
 
==Prva vlada==
 
Po vizantijskom hroničaru [[Jovan Malala|Jovanu Malali]], Kavad je [[531]]. umro u 82. godini života, što znači da je rođen [[449]]. godine. Na presto je došao uz pomoć plemstva koje je zbacilo i oslepelo njegovog strica [[Balaš|Balaša]] ([[484]].-[[488]].).
 
 
==Početak druge vlade i rat sa Vizantijom==
 
Kavad je pak uspeo da pobegne i utočište je našao upravo kod Heftalita. Hunski kralj ga je oženio svojom ćerkom i stavio mu na raspolaganje vojsku pomoću koje je Kavad povratio presto. Po ponovnom preuzimanju trona, Kavad je morao da ponovo prihvati obnovu isplaćivanja danka Heftalitima. Obratio se [[Vizantija|istočnorimskom]] caru [[Anastasije I|Anastasiju I]] zahtevajući isplatu redovnih subvencija koje je carigradski dvor isplaćivao persijskom. Subvencije su naime bile namenjene održavanju persijskih utvrđenja u Zakavkazju koje su posredno branile i rimsku Siriju i Mesopotamiju od Huna severno od Kavkaza. [[Zenon (car)|Zenon]] je [[483]]. prestao da isplaćuje subvencije, a Anastasije je odbio da pomogne Kavadu očekujući njegove dalje sukobe sa Hunima. U isto vreme, car je počeo da se meša u prilike u Parsarmeniji, delu Jermenije pod persijskom vlašću.
 
 
==Pobeda nad Heftalitima i Iberijski rat==
 
Kavad je [[503]]. otpočeo seriju ratova sa Belim Hunima koji su se završili deset godina kasnije. Do [[513]]. Heftaliti su proterani sa sasanidskih teritorija i više nisu predstavljali presudan faktor u unutrašnjoj politici Kavadove kraljevine.
 
 
==Poslednje godine==
 
Kavad je poslednje godine vladavine bio pod velikim uticajem svoga sina i dezigniranog naslednika Hozroja. Jedna od posledica dominacije Hozroja na dvoru, bio je i raskid njegovog oca sa mazdaizmom. [[Mazdak]] i njegovi sledbenici su [[529]]. pozvani na dvor gde su morali da prihvate polemiku sa magima, sveštenicima dominantne zoroastrijanske vere. Nakon poraza u teološkim raspravama, [[Mazdak]] je obešen, a njegove pristalice su progonjene.
 
Kavad je, kao što je spomenuto, preminuo [[531]]. godine. Ostao je zapamćen kao vladar koji je povratio unutrašnju stabilnost Sasanidskoj Persiji, sproveo reformu poreskog sistema i osnovao nekoliko gradova koje je nazvao po svom imenu. Za Vizantince bio je dostojan protivnik i [[Prokopije iz Cezareje]] ga je opisao kao dalekovidog i energičnog vladara.
== Eksterni linkovi ==
 
{{Commonscat|Kavad I}}
 
 
{{Lifetime|449|531|Kavad I}}
177.192

izmjene