Južna Osetija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|South Ossetia}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 76:
 
== Politički status ==
 
[[Ujedinjeni narodi]], [[Europska Unija]], [[OSCE]], [[Vijeće Europske Unije]], [[NATO]] i većina zemalja svijeta priznaju Južnu Osetiju kao integralni dio Gruzije. Ipak, ova de facto nezavisna republika kojom upravlja secesionistička vlada održala je drugi [[referendum]] o nezavisnosti<ref>Niko Mčedlišvili: [http://today.reuters.co.uk/news/articlenews.aspx?type=worldNews&storyID=2006-09-11T131034Z_01_L11486859_RTRUKOC_0_UK-GEORGIA-RUSSIA.xml&archived=False Georgian rebel region to vote on independence], 11. rujna 2006.</ref> 12. studenog 2006. godine, nakon prvog referenduma iz 1992., kojeg međunarodna zajednica nije smatrala valjanim<ref>http://www.civil.ge/eng/article.php?id=13522</ref>. Po očekivanjima, većina glasača je glasala za nezavisnost od Gruzije. Ipak, ovaj referendum nisu međunarodno priznali UN, EU, OSCE, NATO i [[Ruska Federacija]], zbog nedostatka sudjelovanja etničkih [[Gruzijci|Gruzijaca]] i zbog sumnjive zakonosti referenduma kojeg nije priznala središnja vlast u [[Tbilisi]]ju<ref>http://www.cnn.com/2006/WORLD/europe/11/13/sossetia.independence.ap/index.html </ref>. Uz ovaj secesionistički referendum, održani su i izbori u područjima Južne Osetije koje kontrolira Gruzija i na kojima je [[Dmitri Sanakoev]] izabran kao alternativni predsjednik Južne Osetije<ref>http://www.caucaz.com/home_eng/breve_contenu.php?id=279 </ref>. Nakon [[Rat u Južnoj Osetiji 2008|rata]] između Rusije i Gruzije dana 26.8. 2008. predsjednik Dmitrij Medvjedev je potpisao ukaz u priznanju nezavisnosti Južne Osetije.
 
== Povijest ==
 
=== Ranija povijest ===
[[Datoteka:Alania 10 12.png|thumb|280px|Teritorija Južne Osetije u sastavu srednjovekovne Alanije - između 10. i 12. veka (prema osetskom istoričaru Ruslanu Sulejmanoviču Bzarovu)]]
Linija 86 ⟶ 84:
 
=== Južna Osetija pod Rusijom i SSSR-om ===
 
Južnu Osetiju i Gruziju, Rusija je anektirala [[1801]]. godine i uklopila u [[Rusko Carstvo]]. Nakon revolucije u Rusiji, Južna Osetija je postala dio [[menševizam|menševističke]] [[Gruzijska Demokratska Republika|Gruzijske Demokratske Republike]], dok je sjeverni dio uključen u [[Terečka sovjetska republika|Terečku sovjetsku republiku]]. U ovom području se [[1920]]. godine, dogodio sukob između gruzijskih vladinih snaga i osetskih snaga koje su predvodili osetski i gruzijski [[boljševizam|boljševici]]. Sovjetska gruzijska vlada koju je osnovala 11. [[Crvena armija]], stvorila je [[Južnoosetska autonomna oblast|Južnoosetsku autonomnu oblast]] u travnju [[1922]].
 
Linija 103 ⟶ 100:
 
Gruzijska vojska je 07.08. 2008. u cilju preuzimanja kontrole nad otcepljenim delom [[Rat u Južnoj Osetiji 2008|napala]] teritoriju Južne osetije a ruski tenkovi su već sutradan krenula u odbarnu stanovnika Južne Osetije, koji većinom imaju rusko državljanstvo i svojih mirovnih trupa. Ruska vojska je je preuzela kontrolu nad većinom teritorije uključujući i glavni grad [[Chinvali]]. Nedugo po završetku sukoba, Rusija je 26.8. priznala Južnu Osetiju kao nezavisnu državu.
 
 
== Zemljopis ==
 
Južna Osetija pokriva područje od 3,900 [[km²]] na južnoj strani [[Kavkaz]]a, te je planinama odvojena od [[Sjeverna Osetija|Sjeverne Osetije]] (dijela Rusije), te se proteže južno skoro do rijeke [[Mtkvari]] u Gruziji. Područje je vrlo brdovito, te se većina teritorija nalazi iznad 1 000 [[metar]]a. Gospodarstvo zemlje je većinom poljoprivredno, iako je obrađeno samo 10% teritorija. Najviše se uzgajaju [[žitarice]], [[voće]] i [[vino]]. Šumarstvo i uzgoj stoke je također razvijeno, industrija postoji posebno oko glavnog grada Chinvaliju.
 
== Gospodarstvo ==
 
Nakon rata s Gruzijom u 1990-ima, gospodarsko stanje u Južnoj Osetiji postalo je teško. Zaposlenost i zalihe su rijetki. Gruzija je prekinula opskrbu električne energije regiji, te je Južna Osetija bila prisiljena provesti struju iz Sjeverne Osetije. Većina stanovništva preživljava od poljoprivrede. Zbog ekonomskih problema, nejasne političke budućnosti, tisuća izbjeglica i ilegalne trgovine drogom i oružjem regija je postala ponovno nestabilna zadnjih nekoliko godina. Praktički jedino važno gospodarsko dobro Južne Osetije je kontrola nad tunelom Roki koji povezuje Rusiju i Gruziju i od kojeg južnoosetijska vlada dobiva skoro trećinu proračuna ubiranjem [[carina]] na robni promet.
 
== Izvori ==
{{reflist}}
<references/>
 
== Vanjske poveznice ==
 
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|South Ossetia}}
 
* [http://www.caucaz.com/home_uk/pays.php?pays=6 Special South Ossetia on Caucaz.com] Tjedno izdanje o južnom Kavkazu
Linija 127 ⟶ 120:
 
{{Europa}}
{{Commonscat|South Ossetia}}
 
[[Kategorija:Gruzija]]