Justin Popović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 24:
 
== Život ==
 
Blagoje Popović je rođen u [[Vranje|Vranju]] [[6. april]]a ([[25. mart]]a po [[Julijanski kalendar|starom kalendaru]]) [[1894]]. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak. Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu. Pohađao je devetorazrednu beogradsku Bogosloviju, gde je upoznao i Milana Đorđevića, potonjeg episkopa dalmatinskog Irineja. Kao mlad bogoslov, Blagoje je pored svetootačkih dela čitao najviše [[Dostojevski|Dostojevskog]]. Brat Stojadin, kao student prava je izgubio nesrećnim slučajem život, ispavši iz voza pri jednom svome povratku sa studija kući. Blagoje tada svima otvoreno govori da želi ceo svoj život da posveti [[Bog]]u da bi bio što bliži njemu i svome bratu. Roditelji mu se protive toj želji i pokušavaju da spreče dete da ode u monahe.
 
Linija 44 ⟶ 43:
 
== Djela ==
 
Ubrzo posle Prvog svetskog rata javio se knjigom ''„Filozofija i religija F. M. Dostojevskog“'' (1923). Po oceni nekih ovo delo Justinovo je jedna od prvoklasnih i najboljih studija uopšte o genijalnom ruskom piscu.
 
Linija 64 ⟶ 62:
 
== Stavovi ==
 
Justin Popović je rodonačelnik izrazitih anti-ekumenskih stavova unutar SPC, što je formulisao u svojoj knjizi "Pravoslavna Crkva i ekumenizam" iz [[1974]]. Justin [[ekumenizam]] vidi kao najveće zlo za pravoslavlje i naziva ga imenom „svejeres“. Ekumenizam je – po Justinu – moguć samo pod uslovom da se svi drugi hrišćani priklone učenju pravoslavlja. Justinov stav je danas veoma uticajan unutar Srpske pravoslavne crkve.<ref name="Ratni krst">[http://www.yurope.com/zines/republika/arhiva/2001/273/273_20.html Mirko Đorđević, Ratni krst srpske Crkve]</ref>
 
== Nasleđe ==
 
Dana [[2. maj]]a [[2010]], odlukom [[Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve|Svetog arhijerejskog sabora SPC]] Justin Popović kanonizovan je u red svetitelja SPC zajedno sa [[Simeon Dajbabski|Simeonom Dajbabskim]] u [[Hram Svetog Save|Hramu Svetog Save]] na [[Vračar]]u.
 
Linija 74 ⟶ 70:
 
== Izvori ==
{{izvorireflist}}
 
== SpoljnjeEksterni vezelinkovi ==
* [http://www.celije.org.rs/avva/index.html Biografija na sajtu manastira Ćelije]
* [http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/Svetosavlje/Svetosavlje00.htm Biografija iz pera sv. Nikolaja u predgovoru knjizi „Svetosavlje kao filosofija života“]