Juda (pleme) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 4:
 
== Porijeklo ==
 
U [[Biblija|Bibliji]] se može naći mnogo manje podataka o Judinu zauzimanju teritorija, no što je to slučaj sa sjevernim plemenima. Stoga se općenito misli da na tom području nije bilo većih sukoba, što dokazuju i bolji odnosi što ih je pleme Juda imalo s okolnom, nežidovskom populacijom, točnije s [[Kanaanci]]ma. Čini se također da je došlo do stapanja s nežidovskim klanovima, poput Kenanovaca i Kalebovaca.
 
Linija 12 ⟶ 11:
 
== Teritorij ==
 
Srce teritorija Jude bio je planinski predio između [[Betlehem]]a i [[Hebron]]a. Na sjeveru je graničio s plemenom [[Benjamin (pleme)|Benjamin]], no na istom su se području naselili i vjerojatno kanaanski Jebusejci. Na istoku je Juda zalazio u područje pustinje [[Negev]], gdje su živjele skupine povezane s Judom. Nije gotovo ništa poznato dokle se teritorij plemena širio prema zapadu. Uz [[sredozemlje|sredozemnu]] obalu živjeli su [[Filistejci]] koji su se u 11. st. pne. počeli širiti prema istoku i jugoistoku, a čini se da se Juda u isto vrijeme širi prema sjeverozapadu. Dok za ostala plemena Biblijski tekstovi donose više ili manje precizne opise granica, za Judu to nije slučaj (osim kasnih opisa iz razdoblja kraljevstva), nego se samo donose glavna naselja.
 
== Odnosi s okolnim skupinama ==
 
Jedna od bitnih osobina plemena Juda njegovi su savezi s okolnim skupinama. Od najranijeg je doba surađivao sa [[Šimun (pleme)|Šimunom]]. U biblijskim su popisima Šimunova naselja pripisana i Judi i sva se nalaze unutar granica koje će kasnije biti opisane kao granice Jude. Uz već spomenute klanove Kalebovaca i Kenanovaca, s Judom su se stapali i drugi, možda čak i pleme [[Levi (pleme)|Levi]], koje će u kasnijim tradicijama biti opisano kao svećeničko pleme raspršeno po ostalim plemenima.
 
Linija 22 ⟶ 19:
 
== Vidi također ==
 
* [[12 izraelskih plemena]]
* [[Pretpovijest Izraela i Palestine]]