Razlike između izmjena na stranici "Jordan (rijeka)"

Obrisano 6 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.2) (robot Dodaje: th:แม่น้ำจอร์แดน)
m/м (razne ispravke)
 
== Geografija ==
 
Jordan je jedna od važnijih rijeka [[Bliski istok|Bliskog istoka]]. [[Galilejsko jezero]] je dio jordanskog sustava, a rijeka [[Yamuk]] iz Sirije je važan pritok nizvodno. Jordan se ne ulijeva u more, nego u jezero, Mrtvo more. Udaljenost Galilejskog jezera i [[Mrtvo more|Mrtvog mora]] je 250 km te se sastoji uglavnom od ''dilne [[Ghawr]]''. Glavni pritoci rijeke su;
* 1. '''Hasbani''', koja izvire iz [[Libanon]]a
* 3. '''[[Dan (rijeka u Jordanu)|Dan]]''', koja također izvira kraj planine Hermon
* 4. '''[[Ayoun]]''', koja izvire iz Libanona
 
 
Te četiri rijeke se ujedinjuju u Jordan na sjeveru Izraela, kraj kibuca [[Sede Nehemya]]. Jordan se spušta 75 km do močvarnog jezera [[Hula]], koje je neznatno ispod razine mora. Jordan izlazi iz tog jezera te se spušta još niže oko 25 km do Galilejskog jezera. Nakon tog jezera ide sve do Mrtvog mora. Rijeke [[Yarmouk]] i [[Jabbok]] sa istoka su zadnji pritoci u Jordan. Galilejsko jezero tvori granicu sa [[Golanska visoravan|Golanskom visoravni]], a Jordan na jugu granicu između Jordana i [[Zapadna obala|Zapadne obale]]. Kroz svoj tijek Jordan se spušta oko 800 metara od razine svojeg izvora.
 
== Biblijsko značenje ==
 
Jordan se spominje oko 175 puta u [[Stari zavjet|Starom zavjetu]], te oko 15 puta u Novom zavjetu. Za [[Kršćani|kršćane]] je mjesto gdje Jordan ističe iz Galilejskog jezera sveto jer označava lokaciju gdje je [[Isus Krist|Isusa Krista]] krstio [[sveti Ivan Krstitelj]]. Mnogi hodočasnici i turisti dolaze tamo te se i sami krste. U hebrejskoj [[Biblija|Bibliji]] nema izravnog opisa rijeke – umjesto toga daju se samo oskudne reference. Spominje se da ju je prešao [[Jakov]] kako bi stigao u [[Haran]], te kao granica koja dijeli „dva plemena i pola plemena“ na istoku i „devet plemena i pola plemena Manasseha“ koje je vodio [[Jošua]] na zapadu. I [[Salomon]] se spominje u kontekstu te rijeke.
 
 
== Opasnost od isušivanja ==
 
[[1964]]. Izrael je počeo graditi branu koja preusmjerava vodu iz Galilejskog jezera u državni rezervoar vode. Iste te godine država [[Jordan]] je konstruirala kanal koji skreče vodu iz Yarmouk rijeke, važnog pritoka rijeke Jordana. To je prouzročilo velike štete ekosustavu. Sirija je također izgradila rezervoare koji crpe vodu iz Yarmouka.
 
U posljednjih 50 godina rijeka Jordan je izgubila više od 90% svojega godišnjeg vodenog toka - godišnji protok od 1.3 milijarde kubičnih metara [[voda|vode]], smanjio se na samo 100 milijuna kubičnih metara. Razina vode u Galilejskom jezeru najniža je u posljednjih sto godina, od [[1993]]. godine spustila se za četiri metra. Razina vode u Mrtvom more posljednjih se 15-ak godina smanjuje za jedan metar godišnje. Sve je to dijelom zbog globalnih klimatskih poremećaja, a dijelom zbog pretjerane lokalne eksploatacije riječnog toka
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Jordan River}}
== Vanjske poveznice ==
== Eksterni linkovi ==
{{WProjekti
|commons =
* [http://www.american.edu/TED/ice/JORDAN.HTM Opis Jordana]
* [http://www.glas-koncila.hr/rubrike_prigovor_znanosti.html?news_ID=7150 Glas Koncila – Jordan u škripcu]
{{Commonscat|Jordan River}}
 
[[Kategorija:Geografija Izraela]]
177.192

izmjene