John Maynard Keynes – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 24:
 
== Biografija ==
 
=== Obrazovanje ===
 
Džon Majnard Kejnz je bio sin Džona Nevila Kejnza, ekonomskog lektora pri [[Kembridž]] univerzitetu, uspešnog autora i socijalnog reformatora. Kejns se prvo obrazovanje dobio na [[Iton]]u, gde je pokazao talenat za skoro svaku oblast njegovih širokih interesa. Upisao je Kraljevski koledž pri [[Kembridž]]u da bi studirao [[matematika|matematiku]], ali su ga njegova interesovanja prema politici odvela na polje [[ekonomija|ekonomije]] koju je studirao na [[Kembridž]]u.
 
=== Karijera ===
 
Da bi našao neki izvor prihoda, Kejnz je odložio pisanje disertacije na [[Kembridž]]u i, umesto toga, uzeo servis civilnog istraživanja, na kome je bio drugi. Interesantno, u ekonomskom delu je dobio najmanju ocenu, za koju je posle rekao: „Istraživači najverovatnije znaju manje od mene“. Najpoželjnije mesto u britanskom trezoru je bilo namenjeno prvoplasiranom, tako da je Kejnz prihvatio posao u kancelariji Indije. Za sve to vreme, radio je i na disertaciji, koja, na njegovu žalost, nije bila prihvaćena kada ju je predao što je značilo da ni doživotno mesto na Kembridžu nije, takođe. Umesto toga, prihvatio je lekturat iz ekonomije osnovan lično od strane Alfreda Maršala, sa koje pozicije je i počeo da gradi svoju reputaciju kao ekonomista. Uskoro je ukazan kraljevskoj komisiji za valutu i finansije Indije gde je mogao da iskaže svoj talenat primenjujući ekonomsku teoriju na praktične probleme. Pošto je to i uspeo, njegove usluge su tražene i posle Prvog svetskog rata. Posle rata je bio zadužen za kreiranje uslova kredita između Britanije i njenih kontinentalnih saveznika za vreme rata. Postigao je znatne uspehe koji su, na kraju, doveli do mesta finansijskog predstavnika blagajne na Pariskoj mirovnoj konferenciji [[1919]].
 
Linija 40 ⟶ 37:
 
==== Investitor ====
 
Kejnzov briljantni rekord kao investitora je demonstriran preko javno dostupunih podataka fonda koji je on vodio za Kraljevski koledž pri Kembridžu.
 
Linija 46 ⟶ 42:
 
Pristup koji je generalno Kejnz usvojio sa njegovim investicijama može se svesti na:
 
* 1. Pažljivu selekciju nekoliko investicija uzimajući u obzir njihovu jeftinoću u poređenju sa aktuelnim i potencijalnim realnim vrednostima u periodu godina, kao i alternativnim inesticijama u vremenu;
 
* 2. Čvrsto držanje ovih relativno velikih jedinica, moguće i na nekoliko godina, dok ne ispune svoja očekivanja, ili dok ne bude očigledno da su bila greška, i;
 
* 3. Balansirana pozicija u investiranju, tj. različit izbor rizika individualnih deonica koje su velike, i ako je moguće, suprostavljenih rizika (npr. držanje deonica [[zlato|zlata]] među ostalim jednakostima, jer je vrlo moguće kretanje u suprotnom pravcu zbog fluktuacija)
 
== Dela ==
 
Najvažnije Kejnzovo delo je '''Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca''' (The General Theory of Employment, Interest and Money), 1936. U njemu je tvrdio i pokušao da dokaže da slobodan tržišni sistem ne teži ravnoteži, uključujući i punu zaposlenost, već baš neravnotežama izraženim krizama i privrednim ciklusima. Ovom knjigom Kejns je izvršio revoluciju u ekonomskoj nauci, budući da je doveo u pitanje centralnu propoziciju (do)tadašnje makroekonomske teorije. Iz Kejnzove teorije vrlo brzo je izvedena potreba široke državne intervencije, a fiskalne politike pre svega.
 
Kejnzijanizam je vladao makroekonomskim mišljenjem oko pola veka, da bi njegovu dominaciju ugrozila tzv. nova klasična ekonomija 1980-tih godina. Današnji neokejnsijanizam vrlo malo podseća na svog utemeljivača.
 
* 1909. Skorašnji ekonomski događaji u Indiji (''"The Recent Economic Events in India''), EJ
* 1911. "Principal Averages and Laws of Error which Lead to Them", J of Royal Statis Soc
Linija 177 ⟶ 168:
 
== Kritika ==
 
Rad ''Rasprava o novcu (Treatise on Money)'' u 2 toma je smatran Kejnsovim najboljim delom od njegovog čestog intelektualnog protivnika, Miltona Fridmana. Fridman i ostali monetaristi su raspravljali da kejnezijanski ekonomisti (Keynesian Economists) ne obraćaju dovoljno pažnje na [[stagflacija|stagflaciju]] i ostale probleme [[inflacija|inflacije]].
 
[[Fridrih Hajek]] je tako žestoko iskritikovao ''Raspravu o novcu (Treatise on Money)'' da je Kejnz odlučio da postavi Pjera Srafu da iskritikuje (ništa manje žestoko) Hajekovo konkurentsko delo. Kejns-Hajek konflikt je bila prava mala bitka na liniji Londonska ekonomska škola - Kembridž.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
* History of Economic Thought: John Maynard Keynes [http://cepa.newschool.edu/het/profiles/keynes.htm] {{en}}
* The John Maynard Keynes Papers at King's College, Cambridge [http://www.chadwyck.co.uk/mfcat/mf161.html] {{en}}
 
== Fusnote ==
 
<references/>
 
{{Kejnzijanci}}
 
 
{{Lifetime|1883|1946|Keynes, John Maynard}}