John Cazale – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hr.wiki
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 32:
 
== Životopis ==
 
Amerikanac [[Italija| talijanskih]] korijena, Cazale je rođen u [[Boston]]u, [[Massachusetts]]. Studirao je dramu na koledžu Oberlin i sveučilištu u Bostonu, a kao tinejdžer se družio s [[Al Pacino| Alom Pacinom]]. Preselio se u [[New York]] i radio kao dostavljač za naftnu kompaniju, a isto vrijeme glumio na Broadwayu i prijavljivao se za filmske i televizijske projekte. Nije zapamćen samo po svojim ulogama, nego i po otkrivanju svog prijatelja iz djetinjstva, Pacina, kazališnog kolege [[Robert De Niro| Roberta De Nira]] i svoje zaručnice u vrijeme kad je umro, [[Meryl Streep]].
 
Linija 38 ⟶ 37:
 
== Smrt ==
 
Iako mu je dijagnosticiran rak kostiju, Cazale je nastavio raditi, a zadnji nastup bio je sa zaručnicom Meryl Streep u filmu ''[[Lovac na jelene]]''. Kad je distributer, studio Universal, saznao za Cazaleovu bolest, nisu ga bili spremni angažirati, ali su se Streep i redatelj [[Michael Cimino]] zauzeli za njega. Cazale nije doživio da vidi film, pa tako nikad nije saznao da je svaki film u kojem je nastupio bio nominiran za [[Oscar]]a za najbolji film. Nijedan drugi glumac koji je snimio više filmova nije to uspio postići.
 
== Ostavština ==
 
Cazale je poseban u smislu da je svaki njegov film bio nominiran za Oscara. Svi njegovi filmovi nalaze se na [[IMDb]]-ovom popisu 250 najboljih filmova svih vremena. Unatoč ulogama očajnih, nasilnih likova, bio je draga i pristojna osoba u stvarnom životu - mnogi koji su ga bolje poznavali govorili su da je bio "stidljiv" i "vrlo osjetljiv" te da je bio dobar prijatelj s mnogim glumcima s kojima je radio. Dobar prijatelj i česti suradnik Pacino nastupio je s njim u tri filma i nekoliko kazališnih produkcija, a nazivao ga je "svojim glumačkim partnerom".
 
Linija 48 ⟶ 45:
 
== Filmografija ==
 
* ''[[Kum (1972)|Kum]]'' ([[1972]].) - Fredo Corleone
* ''[[Prisluškivanje (1974)|Prisluškivanje]]'' ([[1974]].) - Stan
Linija 55 ⟶ 51:
* ''[[Lovac na jelene]]'' ([[1978]].) - Stanley "Stosh"
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
*{{imdb ime|id=0001030|ime=John Cazale}}