Izmjenična struja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.2) (robot Dodaje: nn:Vekselstraum
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 7:
 
== Gospodarski značaj ==
 
Značaj i prednosti izmjenične struje je isticao [[Nikola Tesla]], iako se pri tome morao oduprijeti velikom pritisku američkog izumitelja [[Thomas Alva Edison|Thomasa Alva Edisona]]. Članak [[w:en:War of currents|War of Currents]] opisuje na [[Engleski|engleskom]] tijek Tesline borbe da uvede u primjenu izmjeničnu struju i njene prednosti.
 
=== Prijenos energije ===
 
Jedna gospodarska prednost izmjeničnih struja je ta da se izmjenične struje mogu učinkovito, uz vrlo male gubitke, prenositi na velike udaljenosti. Naime za prijenos snage nije važan ni samo iznos napona, ni samo iznos struje, već njihov umnožak. Gubitci prijenosnom vodiču ovise o neizbježnom otporu vodiča i kvadratu struje koja kroz njega protiče. Dakle, uz povećanje napona i odgovarajuće smanjenje struje moguće je prenositi istu snagu uz manje gubitke. Povećanje napona se za izmjenične struje može vrlo jednostavno može provesti u [[transformator]]ima.
 
Linija 22 ⟶ 20:
 
=== Indukcijski motori s okretnim magnetskim poljem ===
 
Puno bitnija prednost višefaznog sustava izmjeničnih struja je da se tim sustavom jednostavno porizvodi [[okretno magnetsko polje]] koje omogućuje izgradnju električnih strojeva (generatora i motora) bez kolektora i četkica. Takvi strojevi odlikuju se velikom pouzdanošću, trajnošću i višom učinkovitošću od kolektorskih strojeva.
 
=== Bežični prijenos energije i informacija ===
 
Posljedica protjecanja izmjenične struje je i odašiljanje [[elektromagnetski valovi|elektromagnetskih valova]], što je [[Nikola Tesla]] uočio i primijenio za prijenos energije bez žica. Ako se iznos tako prenesene energije mijenja, moguće je na bežični način prijemnoj strani slati dogovorene signale. Tako se može prenositi telegrafske kodove, glas, upravnjati udanjenim strojevima i automatima, prenositi sliku i druge oblike informacija. I to je [[Nikola Tesla|Tesla]] uočio i uspješno pokazao izgradivši radioupravnjani model broda.
O tome kome pripada zasluga za izum radia (tj. kome pripadaju odgovarajući patenti) također se vodila bitka. [[Guglielmo Marconi]] je tvrdio da zasluga pripada njemu, no nakon duge pravne borbe Vrhovni sud Sjedinjenih američkih država je ipak presudio u korist [[Nikola Tesla|Nikole Tesle]]. Raspravu o tome možete naći u članku na engleskom [[w:en:Invention_of_radio|Invention of Radio]].