Ivan VI., ruski car – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: la:Ioannes VI (imperator Russiae)
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Car ==
 
Kako se zdravlje carice Ane počelo očigledno pogoršavati, ona [[5. listopada]] [[1740]] godine za svog nasljednika izabire pranećaka '''Ivana''' koji je tada bio samo 8 tjedana stara beba. Razlog zašto za caricu nije postavila Ivanovu majku Anu nikada nije razjašnjen. Kada je stara carica umrla [[28. listopad]]a [[1740]]. umrli su odmah i svi njeni planovi. Njena želja da regent novog cara bude [[Ernst Biron]] je onemogućena već [[8. studenog]] iste godine kada ga se u dvorskom udaru ruši kako bi regent postala djetetova majka. Ova nova vlada bi možda i uspjela održati regenstvo sljedećih godina da ne dolazi do drastičnih promjena u centralnoj Europi. U [[Beč]]u koji je tada tradicionalni saveznik Rusije na prijestolje [[1740]] godine stupa [[Marija Terezija]] što označava početak rata za Austrijsko nasljedstvo.
 
== Zavjere ==
 
U očekivanju da će [[Rusija]] pokrenuti rat protiv [[Prusija|Prusije]] ona zajedno s Švedskom i [[Francuska|Francuskom]] sklapa savez radi rušenja '''Ivana VI.''' državnim udarom. Temelj te zavjere je Elizabeta, kćerka [[Petar Veliki|Petra Velikog]] koja u zamjenu za krunu obećaje mir Prusiji i darovanje nekoliko provincija na [[Baltik]]u Švedskoj. U skladu s tako sklopljenim planom [[Švedska]] tijekom [[kolovoz]]a [[1741]]. godine objavljuje rat Rusiji s nadom u nanošenje početnih poraza neprijatelju kako bi došlo do pada tamošnje vlade. Taj prvobitni plan ubrzo propada pošto je napadačka vojska potpuno uništena već u rujnu iste godine.
 
Linija 13 ⟶ 11:
 
== Zatvor ==
 
Tijekom prvih nekoliko godina nova carica nije znala što napraviti s malenim oborenim carem. Najprije se nalazio u zatvoru [[Riga|Rige]], potom u [[Oraienburg]]u i na kraju u Holmogori na [[Bijelo more|Bijelom moru]]. Ovo zadnje prebivalište cara je postalo njegovo trajno odredište po zamisli nove carice. Taj plan propada kada saznanje o njegovom boravištu u zatvoru ovog grada izlazi u javnost [[1756]]. godine. Tada ga se seli na obalu jezera [[Ladoga]] gdje će dočekati svoj kraj. Caričina zabrana davanja ikakvog obrazovanja zbačenom caru nije se poštovala, tako da je on naučio čitati [[Biblija|Bibliju]]. Očekivanja njegove prirodne smrti se bez obzira na životne uvjete nisu ispunila tako da on nadživljava caricu Elizabetu. Dolazak na vlast carice [[Katarina II., car Rusije|Katarine II.]] znači za njega kraj života, pošto ona odlučuje pogubiti zbačene careve. U stvarnoj ili od carice namještenoj zavjeri za njegovo oslobađanje čuvari ga ubijaju [[16. srpnja]] [[1764]]. godine.