Jean II od Francuske – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|John II of France}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
== Veliki vitez, loš političar ==
 
Krunisan je [[1350]]. u katedrali u [[Rems]]u. Bio je okružen lošim saradnicima u upravljanju kraljevstvom. Bili su brutalni i pohlepni. Sam kralj je uživao u relativno raskalašnom životu i viteškim igrama.
 
Linija 9 ⟶ 8:
 
== Zarobljen u bici kod Poatjea ==
 
Englezi su iskoristili probleme unutar Francuske, pa napadaju [[1355]]. [[Langdok]] i [[Gaskonja|Gaskonju]]. Ivan II. je u [[bitka kod Poatjea (1356)|bici kod Poatjea]] [[1356]]. pretrpeo ponižavajući poraz od [[Edvard Crni Princ|Edvarda Crnog Princa]].
U toj je bici zarobljen i odveden u Englesku. Kao engleski zatvorenik uživao je kraljevske privilegije, tako da je mogao da putuje i živi kraljevskim životom.
Linija 18 ⟶ 16:
 
== Otkup u iznosu dvogodišnjeg budžeta ==
 
Englezi su za njegov otkup tražili 2 miliona kruna. Međutim, Ivan Dobri se uvredio tvrdeći da on kao kralj vredi mnogo više, tako da je cena otkupa dignuta na 4 miliona kruna. Pri potpisivanju sporazuma u Bretanji [[1360]]. otkup je postavljen na iznos od 3 miliona kruna. To je bio dvogodišnji budžet Francuske.
 
== Ivanova čast ==
 
Ivan II. odlazi u Francusku da skupi novce za otkup, a kao taoca ostavlja svoga sina. Pošto su Englezi kraljevskim taocima dopustili slobodno kretanje desilo se da je talac pobegao u Francusku. Žan II Dobri nije mogao skupiti potrebni novac, a bio je razljućen begom taoca. Držao je do svoje časti i ugleda, pa se vraća u Englesku u zarobljeništvo.