Iranski nuklearni program – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 5:
 
== Uvod ==
 
Iranski nuklearni program započet je još u [[1950]]-ima uz blagoslov i tehničku pomoć zapadnih demokratija kako bi se razvila nuklearna tehnologija. Nakon Islamske revolucije [[1979]]. program je zaustavljen pošto po ajatolahu [[Homeini]]u on predstavlja vražju tehnologiju, ali je ponovno počeo s radom u devedesetim godinama dvadesetog veka nakon Homeinijeve smrti iako je [[Zapadna Nemačka|Zapadna Nemačke]] već 1984. proglasila da će Iran imati atomsku bombu 1991. godine <ref>[http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2011/1108/Imminent-Iran-nuclear-threat-A-timeline-of-warnings-since-1979/Earliest-warnings-1979-84 Imminent Iran nuclear threat? A timeline of warnings since 1979]</ref>. Prema razmišljanju Benjamina Netanyahu šefa Izraelske opozicije iz 1992 godine i potom Shimona Pereza ministra vanjskih poslova iz iste godine, a potom i vlade koja ima nuklearno oružje iz 1996. godine Iran će imati nuklearno oružje 1999. godine <ref>[http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-weve-been-here-before--and-it-suits-israel-that-we-never-forget-nuclear-iran-6294111.html Robert Fisk: We've been here before – and it suits Israel that we never forget 'Nuclear Iran']</ref>, a potom je datum pomaknut na 2000. godinu. Iako se to nije dogodilo početkom 21 veka pre svega [[SAD]], a potom i zapadna Evropa će počet neprekidno, [[propaganda|propagandno]] ponavljat Izraelsku tezu o Irankom nuklearnom oružju u neposrednoj budućnosti dok s druge strane Iranska vlada tvrdi da je cilj njenog nuklearnog programa postavljanje nuklearnih generatora koji trebali proizvoditi 6.000 MW električne struje do [[2010]]<ref>[http://www.iran-daily.com/1384/2419/pdf/i3.pdf Iran daily - Nuclear power plant will generate 6.000 MW by 2010]</ref> što bi pomoglo ekonomiji te države. Do 2007., otvorena su nuklearna postrojenja u ovim gradovima: [[Anarak]], [[Arak]], [[Ardakan]], [[Bonab]], Bushehr, [[Chalus]], Darkovin, [[Isfahan]], Karaj, [[Lashkar Abad]], Lavizan, [[Natanz]], Parchin, [[Saghad]], Yazd te nuklearni centar za istraživanje u glavnom gradu [[Teheran]]u.
 
Linija 21 ⟶ 20:
 
== Rok Iranu i reakcije na nuklearni program ==
 
[[11. travnja]] 2006. Iranski predsjednik Ahmadinežad je izjavio da je njegova zemlja „uspješno obogatila uranij“ i da se „Iran pridružio grupi zemalja sa nuklearnom tehnologijom“. [[Uranij]] je obogaćen na 3.5 % i mogao se iskoristiti za nuklearni reaktor, dok bi za nuklearnu bombu trebalo obogaćenje od 90 %.
 
Linija 37 ⟶ 35:
 
== Prvi krug sankcija Iranu ==
 
Iako su se [[Rusija]] i [[Kina]] dugo protivile, na kraju su ipak postigle dogovor sa SAD-om oko novije verzije rezolucije koja bi trebala kazniti Iran. Rezolucija 1737[[UN]]-ovog vijeća sigurnosti je jednoglasno prihvaćena [[23. prosinca]] [[2006]].<ref>[http://www.un.org/News/Press/docs/2006/sc8928.doc.htm Security council imposes sanctions on Iran for failure to halt Uranium enrichment]</ref><ref>[http://www.iranwatch.org/international/UNSC/unsc-resolution1737-122306.htm Tekst rezolucije 1737 koja uvodi ograničene sankcije Iranu]</ref> pod sponzorstvom Francuske, Njemačke i Velike Britanije. U toj rezoluciji nametnute su ograničene sankcije Iranu zbog toga što nije zaustavio nuklearni program nakon rezolucije 1696. Tom rezolucijom zabranjena je dostava nuklearne tehnologije i materijala Iranu te je zamrznula imovinu pojedinaca i poduzeća koja su povezana sa nuklearnim programom. Sankcije će se skinuti kada Iran zaustavi „sumnjive aktivnosti“ na zadovoljstvo agencije [[IAEA]].
 
Linija 64 ⟶ 61:
 
== Treći krug sankcija Iranu ==
 
[[3. ožujka]] [[2008]]. Vijeće sigurnosti uvelo je treći krug sankcija Iranu: 14 od 15 članica glasovalo je za rezoluciju, dok je samo [[Indonezija]] ostala suzdržana. Iako su [[Libija]], [[Južna Afrika]] i [[Vijetnam]] bili rezervirani prema rezoluciji, ipak su na kraju glasovali za. Pokrovitelji rezolucije bili su Britanija, Francuska i Njemačka.
 
Linija 72 ⟶ 68:
 
== Izraelske prijetnje ==
 
Izraelski predsjednik [[Shimon Peres]] je u komentarima [[6. svibnja]] [[2008]]., povodom 60. godišnjice osnutka države Izrael, iransku nuklearnu prijetnju usporedio s Hitlerom. „''Na neki način, to je puno kompliciranije nego u vrijeme nacista. Naime, Hitler nije imao nuklearnu bombu''“, rekao je Peres i dodao kako ujedinjenje čitavog svijeta u sprječavanju nuklearnih ambicija Irana, može spriječiti eventualnu vojnu akciju. Isto tako, ne vjeruje kako Iran koristi nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe<ref>[http://www.index.hr/vijesti/clanak/shimon-peres-iranska-nuklearna-prijetnja-gora-od-hitlera/385658.aspx Shimon Peres: Iranska nuklearna prijetnja gora od Hitlera]Index.hr</ref>.
 
Linija 95 ⟶ 90:
 
==[[Specijalni rat]]==
 
Od trenutka izbora Baracka Obame za američkog predsednika, slučajno ili ne Iranski nuklearni program je suočen s velikim brojem "nesreća", ubojstava svojih naučnika i kompjuterskih napada koja su započela nakon što je direktor [[MI6|britanske Obavještajne službe]] John Sawers najavio '''početak obavještajnih operacija protiv Irana''' <ref>[http://www.index.hr/vijesti/clanak/iran-tvrdi-da-ima-dokaze-kako-je-za-nedavno-ubojstvo-nuklearnog-znanstvenika-odgovoran-sad/593644.aspx Iran tvrdi da ima dokaze kako je za nedavno ubojstvo nuklearnog znanstvenika odgovoran SAD]</ref>. Sveukupno žrtve ovog specijalnog rata ili državnog terorizma što zavisi od interpretacija su postala ubijena 3 iranska nuklearna naučnika, nuklearne centrifuge oštećene kompjuterskim virusom i potom ponovljeni pokušaj sličnog napada, a na kraju i general Hassan Moqqadam šef iranskog balističkog programa koji je imao jedno od najjačih policijsko-vojnih osiguranja u državi koje ga nije moglo spasiti od "slučajne" eksplozije "skladišta oružja" <ref>[http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2099376,00.html Was Israel Behind a Deadly Explosion at an Iranian Missile Base? ]</ref> <ref>[http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-15741989 Is Iran already under covert attack?]</ref>
 
Linija 101 ⟶ 95:
{{izvori}}
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Nuclear power plants in Iran}}
 
* [http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4134614.stm BBC-ova kronologija ključnih događaja od 2002.]
* [http://www.commondreams.org/views04/1123-32.htm Abhinav K. Aima - Razumijeti nuklearni Iran]
Linija 109 ⟶ 103:
* [http://www.payvand.com/news/03/oct/1015.html Povijest Iranskog nuklearnog programa]
* [http://www.iranian.com/Clips/2006/December/nuclear.html Iranska TV izvještava o nuklearnom programu zemlje]
{{Commonscat|Nuclear power plants in Iran}}
 
[[Kategorija:Historija Irana]]