Industrijski dizajn – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
FoxBot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: af, ar, ca, eo, fa, is, it, ro, sq, sr Mijenja: pl
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 3:
 
==Povijest industrijskog dizajna==
 
 
Krajem 19. st. u [[Engleska|Engleskoj]] se javlja ideja o povezivanju umjetnika i industrijske proizvodnje kako bi se uljepšali industrijski proizvodi, a uništili imitacije i kič. Spajanje "umjetnosti i obrta" pokrenuo je u Engleskoj [[William Morris]] ([[Arts and Crafts]]) već krajem 19. st., ali su njihovi proizvodi bili individualni i bogato dekorirani, dakle nisu bili u skladu s modernim nastojanjima. Pod njegovim utjecajem 1907. u [[München]]u je osnovan ''Njemački savez obrtnih i industrijskih proizvođača'' ([[Deutsche Werkbund]]). Jedna od struja u tom udruženju težila je standardizaciji (ujednačavanju) industrijskih proizvoda najbolje prilagođenih namjeni, te novim materijalima i tehnikama.
Linija 11 ⟶ 10:
 
==Načela industrijskog dizajna==
 
Proces oblikovanja je proces pojednostavljivanja predmeta da bi se pojednostavio sam proces proizvodnje i postigla što veća upotrebljivost predmeta.
Svaki dizajner pristupa problemu oblikovanja predmeta analitički, što znači da se prvo predmet razlaže na sastavne elemente, zatim se oni pokušavaju optimalno uobličiti, potom se analiziraju međusobni odnosi elemenata i traži se optimalno rješenje cjeline (sa stajališta upotrebe i sa stajališta proizvodnje).
Linija 26 ⟶ 24:
 
==Poveznice==
 
* [[Arhitektonski dizajn]]
* [[Grafički dizajn]]
Linija 32 ⟶ 29:
* [[Web dizajn]]
 
== Eksterni linkovi ==
==Vanjske poveznice==
{{commons|Product Design}}
 
* [http://www.icsid.org/ International Vijeće udruženja Industrijskog dizajna.]
* [http://www.cfsd.org.uk/ Centar održivog dizajna.]