Ichirō Ozawa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Changing commonscat link from Ichirō Ozawa to Ichiro Ozawa
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 45:
 
==Karijera==
 
Ichiro Ozawa se rodio [[24.5.]] [[1942]]. godine u obitelji japanskog poslovnog čovjeka koji je nakon Drugog svjetskog rata bio izabran u parlament. Nakon očeve smrti u tipično japanskoj demokratskoj tradiciji Ichiro biva [[1969]] godine također izabran u parlament gdje ostaje sljedećih više od 40 godina.
 
Linija 51 ⟶ 50:
 
==Kontroverze==
 
Tijekom svoje političke karijere Ozawa je bio upleten u veliki broj financijskih skandala iz kojih se uvijek uspjeva izvući. Prvi od skandala se dogodio s Kakuei Tanakom njegovim zaštitnikom iz početka karijere koji se bio osuđen za korupciju. U drugoj polovici osamdesetih i prvoj devedesetih godina on veže svoju karijeru za [[Shin Kanemaru|Shin Kanemara]] koji je također osuđen za korupciju. Opravdani strah da će politički neprijatelji unutar [[Liberalna demokratska partija (Japan)|Liberalno demokratske partije]] iskoristiti ovaj skandal za njegov poraz dovodi do odluke o osnivanju [[Demokratska stranka Japana|Demokratske stranke Japana]] 1993. godine, a trenutačno se protiv Ichira vode sudski procesi u kojima su do sada osuđena njegova 3 pomoćnika.
 
Linija 60 ⟶ 58:
* {{en icon}} [http://www.dpj.or.jp/english/about_us/pres.html From the DPJ for English readers]
* Ichirō Ozawa, ''Blueprint for a New Japan: The Rethinking of a Nation''; Introduction by US Senator [[Jay Rockefeller|John D. Rockefeller, IV]]; Kodansha, Hardcover, ISBN 4-7700-2034-1
 
 
{{start box}}