IP adresa: Razlika između izmjena

Obrisana 4 bajta ,  prije 10 godina
m
razne ispravke
m (r2.7.2) (robot Mijenja: si:අයි.පී. ලිපිනය)
m (razne ispravke)
 
== Više detalja ==
 
[[Internet protokol]] (IP) poznaje svakog logičkog domaćina (hosta) po broju, takozvanoj '''IP adresi'''. Na bilo kojoj datoj mreži ovaj broj mora biti jedinstven za sve domaćine interfejsa koji komuniciraju kroz tu mrežu. ISP-ovi (internet servis provajderi) ponekad daju korisnicima interneta ime domaćina pored njihove numeričke IP adrese.
 
 
== Verzija 4 IP adrese ==
 
IPv4 je trenutni standard za IP adresiranje na Internetu.
 
=== Adresiranje ===
 
U ovoj verziji IP adresa se sastoji od 32 [[bit]]a, odnosno 4 [[bajt|bajta]], što čini teoretski 4 294 967 296 (preko 4 milijarde) jedinstvenih adresa domaćinskih interfejsa. U praksi, postoji nedovoljno slobodnih IP adresa, tako da postoji pritisak da se proširi raspon adresa preko verzije 6 IP adrese (videti dole).
 
 
=== Dodeljivanje ===
 
Stvarno dodeljivanje adrese nije nasumično. Organizacija, tipično Internet servis provajder, traži dodeljivanje netbloka (skupa povezanih IP adresa) iz registra, kao što je ARIN (American Registry for Internet Numbers). Broj mreže sačinjava raspon adresa koje organizacija može slobodno da raspoređuje po želji. Organizacija koja je iscrpela značajan deo svog mesta za raspoređivanje adresa može da zatraži novi netblok.
 
 
=== Iscrpljivanje ===
 
Neka mesta [[privatna IP adresa|privatnih IP adresa]] su dodeljena preko RFC 1918. To znači da su adrese dostupne za bilo koju upotrebu od strane bilo koga i stoga iste RFC 1918 IP adrese mogu da se ponovo koriste. Međutim, one ne mogu da učestvuju u internet saobraćaju (kao polazna, ni kao odredišna adresa), pa se široko koriste zbog nedostatka adresa koje mogu da se registruju. Prevođenje mrežnih adresa (Network address translation, skraćeno [[NAT]]) treba da poveže te mreže na internet.
 
 
== Verzija 6 IP adrese ==
 
U '''[[IPv6]]''', novi (ali ne još široko korišćen) standardni internet protokol, gde su adrese 128 bita široke, što bi, čak i sa velikim dodelama netblokova, trebalo da zadovolji blisku budućnost. Teoretski, postojalo bi tačno 2<sup>128</sup>, ili 3.403&times;10<sup>38</sup> unikatnih adresa domaćinskih interfejsa. Kada bi zemlja bila sačinjena kompletno od zrna peska od 1cm³, onda bi mogla da se dodeli jedinstvena adresa svakom zrnu u 300 miliona planeta veličine zemlje. Ovaj veliki prostor za adrese će biti retko popunjen, što omogućava da se ponovo kodira više informacija za rutovanje u same adrese.
 
IPv6 ima dosta poboljšanja u odnosu na IPv4, pored samo većeg prostora za adrese, uključujući i samostalno ponovno odbrojavanje i obaveznu upotrebu IPsec-a.
 
== Eksterni linkovi ==
==Spoljašnje veze==
* [http://www.mojaipadresa.info Moja IP adresa]
* [http://www.rfc-editor.org/rfc.html Internet RFC baza podataka]
177.192

izmjene