Razlike između izmjena na stranici "Divlje životinje"

nema sažetka uređivanja
Gotovo svuda na svetu postoje divlje životinje, no najmanje divljih životinja još živi u divljini koju nije čovek na neki način preoblikovao. Svaka životinjska vrsta ima određene potrebe u odnosu na okoliš (hrana, mogućnost razmnožavanja, skrivanje od neprijatelja i slično), koje su u dovoljnoj meri zadovoljene i u područjima koje je čovek prilagodio svojim potrebama. Neke su životinje čak razvile naviku korištenja prednosti blizine čovjeka ([[bela roda]], neke vrste [[miševi|miševa]]).
 
SSa druge strane, ljudske aktivnosti ([[poljoprivreda]], gradnja naselja) razorile su, ili u najmanju ruku osetno smanjile površine na kojima inače žive divlje životinje. Broj divljih životinja koje zbog svojih posebnih potreba ne mogu promijeniti [[stanište]] i dalje će se smanjivati.
 
== Odnos čovek - divlje životinje ==
Samim svojim prisustvom divlje životinje obogaćuju čovjekov okoliš (na primjer, [[ptice pjevice]] svojom pesmom).
 
Usprkos tome, odnos čovjekačoveka prema divljim životinjama često je problematičan:
* Neke divlje životinje uzrokuju steteštete, najčešće vezane za pridobivanje i [[skladište]]nje hrane ([[štakori]], [[miševi]], [[crvena lisica]], [[jastreb]], razni [[kukci]]). Zbog toga, mnoge od njih čovjek ne samo da ne podnosi u svojoj blizini, nego ih i ubija.
* Veliki [[grabežljivci]] često su opasnost za ljude i njihove [[domaće životinje]].
* Neke životinje prenose bolesti ([[trakavica]], [[bjesnoća]], [[malarija]]).
Anonimni korisnik