Hokej na ledu – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat|Ice hockey}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 6:
 
== Historija ==
 
Igre u kojima se zakrivljenom palicom udara predmet raznih oblika poznate su odavno. Naziv 'hokej' koristi se od [[16. vijek]]a, a porijeklo riječi nije razjašnjeno; možda potječe od starofrancuske riječi ''hoquet'' koja je označavala pastirski štap, a možda i od staronizozemske riječi ''hokkie'' (umanjenica od ''hok''; pseća kućica ili koliba) korištene za označavanje gola).
 
Linija 19 ⟶ 18:
 
== Oprema ==
 
Tvrda ledena površina, pločica koja leti velikom brzinom (preko 160 [[km/h]]), te dozvoljeni i nedozvoljeni fizički kontakt sa drugim igračima razlog su iz kojeg se oprema za hokej osim od klizaljki i palica sastoji i od niza zaštitnih elemenata: kacige (često sa zaštitnom metalnom mrežicom ili plastičnim vizirom), gumenog štitnika za zube, štitnika za vrat, štitnika za ramena i prsa, štitnika za laktove, rukavica, čvrstih zaštitnih hlača, štitnika za koljena i potkoljenice i štitnika za genitalije. Vratari nose veće kacige i opremu koja se razlikuje od one koju nose igrači, jer su izloženi i izravnim udarcima pločice. Mlađi ili neiskusni igrači obavezni su nositi kacigu sa zaštitnom mrežicom da bi se izbjegle ozljede lica, dok profesionalni igrači nose plastični vizir ili samo kacigu. Pravila o nošenju vizira u profesionalnim ligama izazivaju neslaganja jer neki smatraju da vizir ometa disanje ili vid, te da potiče igrače na previsoko podizanje palice, dok drugi vjeruju da su nužan dio zaštitne opreme. Ta su pravila u profesionalnim ligama bila prihvaćana vrlo sporo, pa je tako zaštitna maska obavezan dio opreme vratara postala tek [[1959.]]g. nakon što je vratar Montreala Jacques Plante primio snažan udarac pločice u lice.
 
Linija 48 ⟶ 46:
 
== Taktika ==
 
'''Checking (nalet)''' je glavna taktika obrane kojom se od protivnika nastoji uzeti pločica, ili protivnika udaljiti iz igre. Njime se služe centri i krila dok se probijaju prema protivničkom golu, te obrambeni igrači, a može se izvesti ramenom, kukom '''(body checking)''' ili palicom (dozvoljeni su manveri palicom '''stick checking''', '''sweep checking''' i '''poke checking''').
 
Linija 57 ⟶ 54:
 
== Trećine i produžeci ==
 
Utakmica se dijeli na tri trećine od po dvadeset [[minuta]], a vrijeme teče samo dok je pločica u igri. U međunarodnim ligama momčadi mijenjaju strane na kraju prve i druge trećine, te nakon prvih deset minuta treće, dok u [[NHL]]-u strane mijenjaju samo nakon prve dvije trećine.
 
Linija 63 ⟶ 59:
 
== Ženski hokej ==
 
Hokej na ledu [[sport]] je koji svakim danom ima sve više poklonica i jedan ženskih od sportova koji se najbrže razvijaju. Iako je ženski hokej slabije organiziran i ne postoji tako velik broj liga, klubova ima diljem svijeta i to na svim razinama – od sveučilišnih klubova do državnih i olimpijskih reprezentacija, te amaterskih klubova. Održano je devet IIHF Svjetskih prvenstava u hokeju na ledu za žene.
 
Linija 71 ⟶ 66:
 
== Međunarodna natjecanja ==
 
Godišnje [[Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu]] (IIHF World Ice Hockey Championship) natjecanje je važno i popularno u [[Evropa|Evropi]], dok je interes za njega u [[SAD]]-u i [[Kanada|Kanadi]] nešto manji jer se vremenski poklapa s doigravanjima Stanley Cupa. SAD i Kanada ne mogu u tom natjecanju sudjelovati s najjačim izdanjima svojih reprezentacija, jer njihovi ponajbolji igrači sudjeluju u doigravanjima. Osim toga, pravila IIHF-a godinama su zabranjivala sudjelovanje profesionalnih igrača u Svjetskom prvenstvu, ali danas to više nije tako pa uz velik broj europskih i sjevernoameričkih igrača u NHL-u reprezentacije koje predstavljaju države na Svjetskom prvenstvu nisu više nužno najbolji pokazatelj razine hokeja u toj državi.