Herat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 5:
 
== Istorija ==
 
Herat je nastao u antička vremena. U doba Persijskog carstva Ahemedinske dinastije pripadao je provinciji Arija. Provincija se spominje oko 520. pre Hrista. [[Aleksandar Makedonski]] je 330. pre Hrista zauzeo Artakoanu, koja je bila glavni grad Arije. To je bilo staro ime Herata. U doba Aleksandra Makedonskog izgrađena je tvrđava i ponovo je podignut grad. Bio je deo [[Seleukidsko carstvo|Seleukidskog carstva]], da bi 167. pre Hrista postao deo Partskog carstva.
 
Linija 16 ⟶ 15:
Od 10. do 20. marta [[1979.]] vojska Ismail Kana ubila je nakon mučenja 350 građana Sovjetskog Saveza. Sovjetska invazija je započela krajem [[1979.]] Grad je bio bombardovan. Bilo je velikih razaranja i hiljada mrtvih. Nakon odlaska sovjetske vojske [[Ismail Kan]] je kao vođa mudžahedina postao guverner Herata. [[Talibani]] su septembra [[1995.]] preuzeli vlast, a Ismail Kan je pobegao. Nakon američke invazije Avganistana 12. novembra [[2001.]] Herat su zauzeli pobunjenici i Ismail Kan je ponovo postao guverner. U Heratu je 2004. ubijen sin Ismail Kana i ministar avijacije Avganistana Mirvais Sadek Kan.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
 
* [http://www.aims.org.af/maps/urban/hirat.pdf Map of Herat]
* [http://www.poyaa.com/local/Herat/ Local News From Herat]
* [http://www.travel-images.com/afghanistan.html Herat - Foto Album]
 
* [http://www.flyariana.com/ Ariana Afghan Airlines]
* [http://www.aisa.org.af/ConferenceDocuments.htm AISA - Afghanistan International Investment Conference & Exhibit (May 2006)]