Harry S. Truman – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 38:
 
Truman, čije je ponašanje bilo drugačije nego ono njegovog patricijskog prethodnika [[Franklin Delano Roosevelt|Franklin Delana Roosvelta]], je bio narodni, skromni predsjednik. Popularizirao je mnoge narodne poslovice i izreke za svog mandata.<ref>McCullough, David: Truman (1992.), biografija, str. 717.</ref> Nadvisio je sva mala očekivanja koja su mu mnogi politički promatrači nametnuli gledajući njegova prethodnika, od kojega se jako puno očekivalo. Truman je iz trke za svoj 3. mandat ispao izgubivši primarne izbore u [[New Hampshire]]u.<ref> Paul T. David, ''Politika nominiranja predsjednika'' (1954.) 1. izdanje: str. 33-40.</ref> Jedno vrijeme za njegova mandata mišljenje javnosti o njemu bilo je najniže zabilježeno do danas<ref>[http://137.99.36.203/CFIDE/roper/presidential/webroot/presidential_rating.cfm]</ref>, no učenjaci ga danas rangiraju kao jednog od najboljih američkih predsjednika (uglavnom 8.). Trumanova legendarna, ali iznenađujuća pobjeda, na izborima [[1948]]. često je spominjana od strane nefavoriziranih političara.
 
 
== Rani život ==
 
[[Datoteka:Harry ca. 1897.jpg|thumb|Truman u dobi od 13 godina]]
Harry S. Truman rođen je [[8. svibnja]] [[1884]]. u [[Lamar]]u kao drugo dijete Johna Andersona Trumana i Marthe Ellen Young Truman. Njegovi djedovi, Anderson Shipp Truman i Solomon Young nisu se mogli složiti oko Harryevog srednjeg imena, pa mu je dat srednji inicijal '''S''', koji je označavao ili Shipp ili Solomon, ovisno s čije strane obitelji je član pitao. Uskoro mu se rodio brat John Vivian (1886. - 1965.), a tri godine nakon njega i sestra Mary Jane Truman (1889. - 1978.).
Linija 70 ⟶ 68:
 
== Politika ==
 
=== Sudac okruga Jackson ===
 
Truman je [[1922]]. uz pomoć demokrata Toma Pendergasta, izabran za vrhovnog suca [[Okrug Jackson|okruga Jackson]]<ref name="Oshinsky" /> - administrativnu, ne pravnu poziciju sličnu onima u drugim okruzima. Iako je izgubio na izborima [[1924]]., godine [[1926]]. izabran je za jednog od glavnih sudaca, a [[1930]]. je izabran ponovno za vrhovnog suca. Truman je soje dužnosti obavljao savjesno i dobio je javnu zahvalu za par radova koji su bili započeti, a uključivali su novu zgradu suda i 12 statua posvećenih ženama. Tijekom njegova mandata, par njegovih kolega osuđeno je zbog zataje poreza, uključujući i samog Pendergasta, koji je eventualno završio u federalnom zatvoru. Truman je unatoč svemu tome ostao častan na svojoj poziciji i odbijao je uzimati mito.<ref name="Oshinsky" /><ref>McCullough</ref>
 
Linija 94 ⟶ 90:
 
=== Obrambena politika i Trumanov komitet ===
 
Dana [[23. lipnja]] [[1941]]., samo dan nakon početka [[Operacija Barbarossa|njemačkog napada]] na [[SSSR]], senator Truman je izjavio:
 
Linija 122 ⟶ 117:
 
== Predsjedništvo 1945. - 1953.==
 
=== Prvi mandat (1945. - 1949.)===
 
==== Preuzimanje pozicije ====
[[Datoteka:HarryTruman.jpg|200px|thumb|Službeni portret Harrya Trumana]]
Linija 140 ⟶ 133:
 
==== Udari i ekonomske promjene ====
 
Kraj [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] u SAD-u dočekan je sa velikim razgovorima o poratnoj ekonomiji. Predsjednik je suočen sa iznenadnom renovacijom konflikata radnog menađmenta koji su bili mirni tijekom ratnih godina, i raširenim nezadovoljstvom sa inflacijom, koja je u jednom trenutku dosegla 6% u samo mjesec dana.<ref name="Grubin">''Američko iskustvo: Truman'' (PBS Documentary, 1997.; napisao i produciraoy David Grubin</ref> U ovoj polariziranoj sredini, dogodio se val destabilizirajućih udara u većim industrijskim pogonima, a Trumanov odgovor na njih je generalno smatran neučinkovitim.<ref name="Grubin"> Grubin</ref> Na proljeće [[1946]]., dogodio se nacionalni željeznički štrajk - najveći u povijesti SAD-a - koji je sve vlakove naveo da stanu. Država je doslovno bila u zastoju u periodu od preko mjesec dana. Kada su željezničari odbili ponuđeni im dogovor, Truman je najavio da će preuzeti kontrolu nad željeznicom i da će sve štrajkaše regrutirati u vojsku.<ref name="Trumanov govor u štrajku">http://historymatters.gmu.edu/d/5137/</ref> Dok je držao govor prije nego je [[Kongres SAD|Kongres]] zatražio autoritet za taj plan, Truman je dobio informaciju da se štrajk smirio.<ref name="Trumanov govor u štrajku">http://historymatters.gmu.edu/d/5137/</ref> Taj ishod je odmah rekao Kongresu i dobio je bučne ovacije koje su se nastavile tjednima. Iako je rezolucija izgledala izvrsno, ona je Trumana puno koštala politički: mnogi su Trumanov plan za zaustavljanje štrajka smatrali prenaglim i preoštrim što je umanjilo njegovu reputaciju kod radnika, koji već tada nisu bili zadovoljni njihovim tretmanom njih.<ref name="Grubin" />
 
==== Ujedinjeni Narodi i Marshallov plan ====
 
Kao [[Woodrow Wilson|vilsonijanski]] internacionalist, Truman je snažno podržavao stvaranje [[UN|Ujedinjenih Naroda]], te je uključio bivšu prvu damu [[Eleanor Roosevelt]] u delegaciji na prvoj [[Glavna skupština UN-a|Glavnoj skupštini UN-a]] da bi zadovoljio javnu želju za mir nakon [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]]. Suočen s komunističkom napuštanjem demokracije što je dogovoreno na [[Potsdamska konferencija|Potsdamskoj konferenciji]], te komunističkom prodiranjem u [[Grčka|Grčku]] i [[Turska|Tursku]] što je sugestiralo glad za globalnom dominacijom, Truman i njegovi suradnici za vanjske poslove ubrzo su shvatili da [[Sovjetski Savez]] nema jednake interese kao i [[SAD]]. Trumanova administracija artikulirala je povećavajuće probleme protiv Sovjeta.
[[Datoteka:Truman_desk.jpg|frame|Predsjednik Truman iznosi svoju doktrinu o ograničavanju utjecaja komunizma]]
Linija 150 ⟶ 141:
 
==== Fair Deal ====
 
Nakon dosta godina demokratske većine u kongresu i 2 demokratska predsjednika, [[1946]]. republikanci dobivaju većinu, sa 55 mjesta u [[Predstavnički dom|Predstavničkom domu]] i dosta mjesta u [[Senat SAD|Senatu]]. Iako je Truman dosta surađivao sa republikancima što se tiče vanjske politike, snažno im se suprotstavljao u njihovim pogledima za unutarnju politiku. Nije uspio u zaustavljanju rezanja poreza i ukidanju provjere cijena. Moć cehova je bila znatno smanjena [[Taft-Hertley čin|Taft-Hartley činom]], koji je usvojen nakon što je Trumanov veto odbijen.
 
Linija 158 ⟶ 148:
 
==== Priznavanje Izraela ====
 
Truman je bio ključna figura u osnivanju židovske države u [[Palestina|Palestini]].
 
Linija 165 ⟶ 154:
Britanci su najavili povlačenje iz palestine [[15. svibnja]] [[1948]]. i države čelnice [[Arapska liga|Arapske lige]] počele su slati svije trupe na palestinsku granicu. Ideja o stvaranju židovske države na [[Bliski istok|Bliskom istoku]] bila je izuzetno popularna u [[SAD]]-u, a posebno među jednim od Trumanovih najvažnijih konstituencija, urbanih [[Židovstvo|židovskih]] glasača.
 
No, drugi problem bilo je Državno tajništvo. Državni tajnik [[George Marshall]] i mnogi drugi stručnjaci za vanjsku politiku su bili strogo protiv osnivanja židovske države u [[Palestina|Palestini]].<ref>McCullough, str. 614.-620.</ref><ref> Clark Clifford i Richard Holbrooke, ''Savjet predsjedniku'', Random House, 1991.</ref> Truman se pristankom na susret sa [[Chaim Weizmann|Chaimom Weizmannom]] usprotivio vlastitom državnom tajniku. Naposljetku, Marshall nije javno doveo u pitanje Trumanovu odluku, kako je Truman mislio da hoće. Truman je priznao [[Izrael]] [[14. svibnja]] [[1948]]., nakon što se sam Izrael proglasio državom.<ref>[http://www.trumanlibrary.org/whistlestop/study_collections/israel/large/documents/index.php?documentdate =1948-05- 14. 05. 1948.&documentid=48&studycollectionid=ROI&pagenumber=1 Sjećanje na priznavanje Izraela]</ref>
 
==== Berlinski let ====
Linija 194 ⟶ 183:
 
==== Izbori 1948.====
 
Predsjednički izbori [[1948]]. pamte se najviše po Trumanovoj neočekivanoj pobjedi na njima.
[[Datoteka:ElectoralCollege1948-Large.png|450px|thumb|Pregled glasova po saveznim državama na izborima [[1948]].:{{legenda|#e32636|[[Harry S. Truman]] (demokrati)}}
Linija 214 ⟶ 202:
 
=== Drugi mandat (1949. - 1953.)===
 
Trumanov drugi mandat bio je izuzetni težak i zamoran, ponajprije zbog izazova u vanjskoj politici koji su direktno ili indirektno bili povezani sa njegovom politikom širenja. Na primjer, morao je jako brzo završiti američki nuklearni monopol. pomoću informacija koje su njegovi špijuni prikupili iz SAD-a, [[SSSR]] je napravio atomsku bombu puno prije nego što je to bilo očekivano i testirao ju je [[29. kolovoza]] [[1949]]. Truman je [[7. siječnja]] [[1953]]. objavio kako je SAD detonirala svoju prvu [[Hidrogenska bomba|H-bombu]].
 
====NATO====
 
Truman je bio veliki pobornik Organizacije Sjeverno-atlantskog sporazuma ili [[NATO]]-a, pomoću kojeg je SAD ostvario mirnodobski vojni savez sa Kanadom i europskim zemljama koje nisu pale pod utjecaj [[SSSR]]-a. Strateška (i povijesna) važnost ovog pakta, koju je Truman uspješno izložio Senatu [[1949]]., je teška za preuveličavanje. Služio je kao sigurnost od sovjetske ekspanzije u Europi, i poslao je snažnu u jasnu poruku komunističkim vođama da je demokratski svijet voljan i u mogućnosti da izradi obranu kojom bi branio demokratske ideale. [[SAD]], [[Ujedinjeno Kraljevstvo]], [[Francuska]], [[Italija]], [[Nizozemska]], [[Belgija]], [[Luksemburg]], [[Island]], [[Kanada]], [[Norveška]], [[Danska]] i [[Portugal]] su bile originalne potpisnice pakta, a [[1952]]. pridružile su mu se [[Turska]] i [[Grčka]].
 
==== Narodna Republika Kina ====
 
Dana [[21. prosinca]] [[1949]]., [[Čang Kai-Šek]] i njegovi nacionalisti pobjegli su na [[Tajvan]] u strahu od daljnjih napada [[Mao Ce Tung|Maovih]] komunista. U lipnju [[1950]]. Truman je naredio 7. floti američke ratne mornarice da zaustavi bilo kakve daljnje konflikte između [[NR Kina|NR Kine]] i [[Tajvan|Republike Kine]]. Truman je također zahtijevao od Tajvana da zaustavi bilo kakve daljnje napade na kopnu.<ref>[http://www.geocities.com/taiwanstatus/taiwanstatus Status Tajvana: Od Grotiusa do WTO-a], Geocities.</ref>
 
==== Sovjetska špijunaža i McCarthyzam ====
 
Tijekom svog predsjedništva, Truman nije imao nikakvih optužbi da federalna vlada "uvozila" sovjetske špijune na najvišem nivou. Svjedočenje u Kongresu o ovom problemu privuklo je nacionalni interes i tisuće ljudi je otpušteno. Kao optimist i patriot, Truman je sumnjao u izvještaje o potencijalnom ulasku komunista ili Sovjeta u američku vladu, i njegov često citiran odgovor na te optužbe bio je da ih se odbaci kao "crnu sipu" (en. ''red Herring'' = crna sipa).<ref>Otpušten (1990.)</ref>
 
Linija 233 ⟶ 217:
Chambersova lista dovela je do krize u američkoj politici, a Hiss je optužen zbog laganja pod prisegom. Dana [[9. veljače]] [[1950]]. republikanski senator [[Joseph McCarthy]] optužio je State Department da plaćaju komuniste i osobno je optužio tajnika Deana Achesona, za kojeg je rekao da zna za i štiti 205 komunista unutar State Departmenta.<ref>Trumanzam vs. McCarthyzam -- ''Time'', 27. kolovoza 1951. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,815218-1,00.html</ref> Problem je bio u tome je li Truman otkrio sve agente koji su ušli u vladu još za Rooseveltova mandata. Mnogi desničari, kao McCarthy i [[Richard Nixon]] tvrdili su da nije.
[[Datoteka:Joseph McCarthy.jpg|300px|thumb|Senator [[Joseph McCarthy|McCarthy]]]]
Osvjetljavajući problem i napadajući Trumanovu administraciju, McCarthy se uskoro uzdigao na rang nacionalne figure, i njegove eksplozivne optužbe dominirale su naslovnicama. Njegove izjave bile su kratke, ali detaljne, no one su ipak šokirale narod koji se borio sa okrutnom realnošću: eksplozija sovjetske nuklearne bombe, razotkrivanje američke tajne o atomskoj bombi, pad Kine i ulazak sovjetskih špijuna u mnoge dijelove američke vlade.<ref>Fried (1990)</ref> Truman, pragmatičan čovjek koji je razvio toleranciju za osobe kao što su Tom Pandergast i [[Staljin]], je brzo razvio čvrstu antipatiju prema McCarthyu.<ref>http://www.trumanlibrary.org/exhibit_documents/index.php?pagenumber=1&titleid=203&tldate =1950-02- 11. 02. 1950.&collectionid=mccarthy&PageID=-1&groupid=3435 1950. - Trumanov telegram senatoru Josephu McCarthyu</ref> McCarthy je uzvratio rekavši da je sam "amerikanizam" u opasnosti od elemenata ''"koji sami sebe predstavljaju kao njegovi glavni branitelji... Pokušavaju stvoriti strah i sumnju među nama koristeći spletke, nedokazane optužbe i čiste jednostavne laži... Pokušavaju nas uvjeriti da je naša vlada zbunjena komunizmom i korupcijom... Ti spletkari nas žele toliko ishisterizirati tako da im se nitko od nas ne suprotstavi od straha da ge ne nazovu komunistom. To je stari komunistički trik obrnut... To nije poštena igra, to nije amerikanizam."''.<ref> ''Time'', 27. kolovoza 1971.</ref> Unatoč svemu Truman nije uspio skinuti sliku da je nesposoban da odvoji svoju vladu od subverznih utjecaja.<ref>Optuženi (1990.)</ref>
 
==== Korejski sukob ====
Linija 255 ⟶ 239:
 
==== Vijetnam ====
 
Uplitanje SAD-a u [[Vijetnamski rat]] započelo je za vrijeme Trumanove administracije. Na [[V-J dan]] [[1945]]., vijetnamski komunistički vođa [[Ho Ši Min]] je proglasio neovisnost, no SAD je najavio podršku u ponovnom uspostavljanju francuske vlasti. Ho je [[1950]]. opet proglasio neovisnost, koja je ovaj put priznata od strane [[SSSR|Sovjetskog Saveza]] i [[NR Kina|Komunističke Kine]]. Hoov Vijetnam je zauzimao samo malen teritorij uz kinesku granicu, dok je [[Francuska]] kontrolirala ostatak [[Vijetnam]]a.
Trumanova "politika širenja" (koja je zvala opoziciju zbog komunističke ekspanzije) tjerala je SAD da i dalje daje podršku Francuzima i njihovoj kolonijalnoj vlasti u Vijetnamu. Truman je [[1950]]. odobrio 10,000,000[[dolar|$]] za pomoć Francuskoj, a u Vijetnam je poslao i 123 ne-borbene jedinice kao pomoć. Do [[1951]]. suma se povećala do 150,000,000[[dolar|$]]. Do [[1953]]. iznos pomoći popeo se na 1,000,000,000[[dolar|$]], što je iznosilo trećinu sveukupne američke pomoći drugim zemljama.<ref name="Kronoligija Vijetnama">[http://fp.uni.edu/prahl/viet_nam.htm Kronologija Vijetnama], UNI FrontPage pomoć.</ref>
Linija 277 ⟶ 260:
 
=== Veći potpisani zakoni ===
 
* [[Akt o državnoj sigurnosti iz 1947.|Akt o državnoj sigurnosti]] — [[26. srpnja]] [[1947]].
* [[Trumanova doktrina]] — [[12. ožujka]] [[1947]].
Linija 283 ⟶ 265:
 
=== Važne izvršne naredbe ===
 
*[[Izvršna naredba 9981]]
 
=== Administracija i kabinet ===
 
'''Napomena:''' Svi članovi Trumanovog kabineta koji su bili tu kada je on postao predsjednik 1945. su bili i u kabinetu Franklina delana Roosevelta.
[[Datoteka:Truman initiating Korean involvement.jpg|thumb|200px|Predsjednik Truman potpisuje proklamaciju u kojoj objavljuje nacionalnu krizu koja zahtjeva uplitanje SAD-a u [[Korejski rat]]]]
Linija 396 ⟶ 376:
 
=== Postavljanje Vrhovnih sudaca ===
 
Truman je sljedeće suce postavio u [[Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država]]:
 
*'''[[Harold Hitz Burton]]''' — [[1945]].
*'''[[Fred M. Vinson]]''' ([[Vrhovni sudac Sjedinjenih Američkih Država|Vrhovni sudac]]) — [[1946]].
Linija 405 ⟶ 383:
 
== Izbori 1952.==
 
Godine [[1951]]., SAD je usvojila [[22. amandman]], koji nije dopuštao da predsjednik bude biran treći put na tu poziciju, ili da bude izabran drugi put ako je naslijedio predsjedništvo i služio više od 2 godine. Ova klauzula dočekala je Trumana [[1952]]., no Truman se još uvijek mogao kandidirati zbog izuzetka koji je od 22. amandmana isključivao trenutnog predsjednika.
 
Linija 413 ⟶ 390:
 
== Nakon predsjedništva ==
 
=== Trumanova biblioteka, memoari i život kao građanin ===
[[Datoteka:Lyndon_Johnson_signing_Medicare_bill,_with_Harry_Truman,_July_30,_1965.jpg|300px|thumb|Truman (sjedi desno) i njegova supruga Bess (iznad njega) prisustvuju [[Lyndon B. Johnson|Johnsonovu]] potpisivanju zakona u zdravstvenom osiguranju [[30. srpnja]] [[1965]].]]
Linija 423 ⟶ 399:
 
Trumanovi memoari bili su komercijalni i kritički uspjeh, a tiskani su u 2 izdanja [[1955]].-[[1956|56]].
 
*Memoari Harrya Trumana: Godine odluke (1. izdanje)
*Memoari Harrya Trumana: Godine suđenja i nade (2. izdanje)
Linija 430 ⟶ 405:
 
=== Kasniji život i smrt ===
 
Truman je [[1956]]. sa suprugom otišao na put u [[Europa|Europu]] i bio je senzacija. U Britaniji je dobio počasnu diplomu na [[Sveučilište Oxford|oksfordskom]] sveučilištu, a primio ju je plačući od sreće. Tu se po posljednji put susreo sa svojim prijateljem [[Winston Churchill|Winstonom Churchillom]], a po povratku u [[SAD]] dao je punu potporu Adlaiu Stevensonu za njegovu drugu kandidaturu za predsjednika, iako je favorizirao guvernera [[W. Averell Harriman|W. Averella Harrimana]].
 
Linija 440 ⟶ 414:
 
== Ostavština ==
 
Kada mu je [[1953]]. završio mandat, Truman je bio jedan od najnepopularnijih američkih predsjednika. Javno mišljenje o njemu poboljšavalo se sa godinama, no kratki period nakon njegove smrti konsolidirao je djelomičnu rehabilitaciju među povjesničarima i članovima javnosti. Nakon ponovnog pregleda informacija koje su bile dostupne Trumanu u postojanju špijunskih aktivnosti u američkoj vladi, demokratski senator [[Daniel Patrick Moynihan]] je zaključio da je Truman "skoro pa namjerno slabo shvaćao" opasnost američkog komunizma.<ref>Moynihan, Daniel, et al., ''Šefov korak naprijed, Izvještaj o komunizmu o zaštiti i smanjenju vladine zaštite'', U.S. Government Printing Office (1997.)</ref>
 
Linija 454 ⟶ 427:
 
''[[USS Harry S. Truman]]'' je također nazvan po predsjedniku. Brod je 8. supernosač iz američke mornarice. Struktura broda postavljena je [[1993]]., a brod je kršten [[7. rujna]] [[1996]]. Brod, nekad nazivan i HST, je odobren kao ''USS United States'', no odluka za preimenovanje donesena je prije postavljanja temelja. Dana [[1. siječnja]] [[1996]]. je jedno Missourijsko sveučilište po svojoj promjeni iz učiteljskog koledža u sveučilište liberalnih umjetnosti, postalo Trumanovo državno sveučilište, i to u čas jednog missourijanca koji je postao predsjednik.
 
 
== Trumanovo srednje ime ==
Linija 463 ⟶ 435:
 
== Mediji ==
 
*[http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Harry_Truman_video_montage.ogg Kolekcija video isječaka o predsjedniku]
*Godine [[1995]]. [[HBO]] je izdao film o Trumanovom životu, u kojem je [[Gary Sinise]] glumio predsjednika. Snimljen prema biografiji [[David McCullough|Davida McCullougha]], film govori o tome kako je Truman od prosječnog građanina došao do predsjednika SAD-a. Naslov filma je samo ''[[Truman (1995)|Truman]]'', a osvojio je mnogobrojne nagrade.<ref>[http://www.imdb.com/title/tt0114738/awards Nagrade za ''Truman'', IMDB.com.]</ref>
 
== Zanimljivosti ==
 
*Nijedna prva dama nije živjela dugo koliko Trumanova supruga [[Bess Wallace Truman]]. Kada je umrla [[18. listopada]] [[1982]]., imala je 97 godina.
*Harry Truman je bio član Alfa Hi Lamba bratstva.
Linija 480 ⟶ 450:
 
== Vidi još ==
 
*[[Hladni rat]]
*[[Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država]]
Linija 490 ⟶ 459:
 
== Bilješke ==
 
{{izvori|2}}