Harry Potter (lik) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmene korisnika 109.92.122.123 na poslednju izmenu korisnika MerlIwBot
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 39:
{{Otkrivanje radnje}}
=== Harry Potter i Kamen mudraca ===
 
Kao što je rečeno i [[Harry Potter i kamen mudraca|Harryju Potteru i Kamenu mudraca]], Harry nije ni znao da je čarobnjak do svog jedanaestog rođendana, kad mu je Rubeus Hagrid, lovočuvar u Hogwartsu i pomoćnik [[Albus Dumbledore|Albusa Dumbledorea]], objasnio situaciju i rekao mu za njegovu slavu u čarobnjačkoj zajednici. S vremenom je Harryju počela ići na živce njegova slava, što je i utjecalo na njegove odnose s drugima, tako da su se oni ili sažalili nad njim ili su ga mrzili.
 
Linija 66 ⟶ 65:
 
=== Harry Potter i Red feniksa ===
 
''[[Harry Potter i Red feniksa]]'' počinje dok je Harry na ljetnim praznicima kod Dursleyjevih. Očajan je zbog vijesti koje pristižu iz čarobnjačkog svijeta, a zna i da se Voldemort vratio (u što [[Ministarstvo magije]] odbija povjerovati). Napadnu ga [[dementori]] i on mora koristiti [[čarolija Patronus|čaroliju Patronus]] kako bi spasio sebe i svojeg bratića, Dudleyja, iako je maloljetnim čarobnjacima zabranjeno baviti se magijom izvan škole.
 
Linija 82 ⟶ 80:
 
=== Harry Potter i Princ miješane krvi ===
 
U [[Harry Potter i Princ miješane krvi|Harryju Potteru i Princu miješane krvi]] čarobnjačka je populacija Harryja počela nazivati "Izabranim" nakon što je Dnevni Prorok objavio vijest o proročanstvu koje govori da će Harry ubiti Voldemorta. Harry informira Rona i Hermionu o proročanstvu, ali odbija pomoći novoizabranom ministru magije, [[Rufus Scrimgeour|Rufusu Scrimgeouru]], govoreći da je "Dumbledoreov čovjek do srži".
 
Linija 104 ⟶ 101:
 
=== Harry Potter i Darovi smrti ===
 
U [[Harry Potter i Darovi smrti|Harryju Potteru i Darovima smrti]], Harry provodi u djelo svoju odluku da napusti Hogwarts i krene u potragu za preostalim Voldemortovim [[horkruksi]]ma. Malo prijenjegovog sedamnaestog rođendana, Harry se potajno seli iz doma Dursleyjevih, ali grupu iz zasjede napadnu smrtonoše i Voldemort te je [[Divljooki Moody]] ubijen. Harry te Ron i Hermiona, koji su mu se pridružili, pronalaze Slytherinov medaljon; trio zatim luta [[Velika Britanija|Velikom Britanijom]] izbjegavajući zarobljavanje dok traže horkrukse. Iako ne pronalaze horkrukse, uspijevaju doći do Gryffindorovog mača, predmeta kojeg su napravili [[goblini (Harry Potter)|goblini]], koji može uništiti horkrukse.
 
Linija 116 ⟶ 112:
 
==== 19 godina poslije ====
 
Epilog ''Darova smrti'' događa se devetnaest godina nakon događaja opisanih u knjizi. Harry i Ginny su u braku<ref>MSNBC.com, [http://today.msnbc.msn.com/id/19959323/ Finished ‘Potter’? Rowling tells what happens next]</ref> i imaju troje djece; Jamesa, najstarijeg, Albusa Severusa i Lily. Okupljajući se na kolodvoru [[King's Cross]], Harry i Ginny, a također i Ron i Hermiona, šalju svoju djecu u Hogwarts. [[Draco Malfoy]] i njegova (neimenovana) žena također ispraćaju svoga sina, Scorpiusa. Draco i Harry samo se pozdrave kratkim klimanjem glavom.
 
Linija 127 ⟶ 122:
== Karakterizacija ==
=== Osobnost i veze ===
 
Zbog djetinjstva provedenog kod [[Dursley]]jevih gdje ga nikad nisu voljeli, Harryjeva je najveća želja da bude među onima kojima je stalo do njega i da onima koje on voli nitko ne naudi. On polako shvaća da je to nemoguće dok je Voldemort živ. Zbog radoznalosti i želje za istraživanjem čarobnjačkog svijeta često kreće u avanture kojima se izlaže riziku; ali obično pokušava uvjeriti svoje prijatelje da ne ugrožavaju sebe prateći njega. Unatoč tome, njegovi najodaniji prijatelji odbijaju dopustiti mu da se s izazovima suočava sam.
 
Linija 143 ⟶ 137:
 
==== Romanse ====
 
Harryjevu platonsku vezu s njegovom najboljom prijateljicom, Hermionom Granger, neki likovi ponekad krivo tumače. [[Viktor Krum]], koji se zanima za Hermionu, u ''Plamenom peharu'' postaje ljubomoran na Harryja zato što ona često razgovara s njim; [[Rita Skeeter]], neetična novinarka koja piše za tabloide, koristi nepostojeći "ljubavni trokut" između Harryja, Hermione i Viktora kao sočnu priču za časopis Vještičji tjednik. Cho Chang koja postaje Harryjeva prava djevojka u ''Redu feniksa'' također krivo tumači vezu između Harryja i Hermione ne uspijevajući razaznati da se radi samo o lažima Rite Skeeter.