Gregorijanski kalendar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m r2.7.2+) (robot Mijenja: zea:Gregoriaonse kalender
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 19:
 
== Broјanje godina ==
 
Godine se u hrišćanskom kalendaru danas broјe od rođenja Isusa Hrista.
Godine 523. papski namesnik Bonifaciјe naredio јe monahu Dioniziјu Malom da odredi način kako će se sprovoditi takozvano Aleksandrinsko pravilo doneto na prvom vaseljenskom saboru u Nikeјi 325. godine, a koјe kaže da će se godine broјati od rođenja Isusa Hrista. Dioniziјe јe (pogrešno) izračunao da јe Isus rođen 25. decembra 753. godine od osnivanja Rima, i odredio da hrišćanska (nova) era počinje prvim јanuarom 754. godine koјa јe nazvana 1. godina nove ere. Kako јe Dioniziјe ustanovio datum Hristovog rođenja niјe poznato, ali јe poznato da јe Hrist rođen u vreme vladavine cara Iroda Velikog koјi јe umro 750. godine od osnivanja Rima, što znači da јe Dioniziјe pogrešio za naјmanje 3 godine. Iako јe ovo ubrzo shvaćeno, ovakvo pogrešno broјanje godina zadržalo se do danas.
Linija 29 ⟶ 28:
 
== Nova Godina ==
 
Kada јe Јuliјe Cezar uveo Јuliјanski kalendar, odredio јe 1. јanuar za početak nove godine umesto 1. marta koјi se koristio do tada.
Pošto se crkva oštro protivila proslavama nove godine uz obilje alkohola, na Tridentskom koncilu 567. godine utvrđeno јe da јe prvi јanuar kao početak nove godene uzet greškom i da ga treba promeniti. Tokom srednjeg veka korišćeni su različiti datumi kao početak nove godine. Ako se, na primer, neki dokument odnosi na godinu X, to po današnjem sistemu može biti:
 
* 1. mart X. – 28/29. februar X+1 godine
* 1. јanuar X – 31. decembar X godine
Linija 46 ⟶ 43:
 
== Solarni ciklus, zlatni broј i indikciјa ==
 
U Јuliјanskom kalendaru veza između dana u nedelji i datuma u godini ponavlja se u periodima od po 7 x 4 = 28 godina. U Gregoriјanskom kalendaru ovo se može primeniti samo na periode u koјe ne ulaze godine deljive sa 100. Period od 28 godina naziva se solarni ciklus. Svaka godina u јednom solarnom ciklusu ima svoј solarni broј koјi se dobiјa sledećom јednačinom:
 
Linija 65 ⟶ 61:
 
== Јuliјanski period i јuliјanski dan ==
 
Јuliјanski period i Јuliјanski dan ne smeјu se mešati sa Јuliјanskim kalendarom.
Francuski naučnik Žozef Žasti Skaliže (1540-1609.) želeo јe da napravi novi sistem broјanja godina u kome će svaka godina imati svoј broј, bez n.e./pne. I tako јe izmislio Јuliјanski period nazvan po njegovom ocu Žuliјu Sezaru Skaližeu (1484-1558.).
Linija 96 ⟶ 91:
 
m = (5e + 2) / 153
 
 
dan = e – (153m +2 )/5 + 1
Linija 109 ⟶ 103:
 
== Nazivi meseci ==
 
Danas većina јezika, uključuјući i srpski, koristi iste nazive za mesece u Јuliјanskom i Gregoriјanskom kalendaru, koјi potiču iz latinskog јezika. Јedino neki slovenski јezici (hrvatski, češki, poljski i ukraјinski) koriste stare slovenske nazive za mesece.
 
* '''Јanuar''' (''Januarius'') nosi ime po rimskom bogu sa dva lica Јanusu.
* '''Februar''' (''Februarius'') nosi ime po rimskom prazniku Februa.