Grb Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika – razlika između verzija

m
razne ispravke
m (Bot: Adding {{Commonscat|Coats of arms of the Soviet Union}})
m (razne ispravke)
 
== Prva verzija ==
 
Projekt prve verzije grba usvojen je [[6. srpnja]] 1923. godine na Drugoj sjednici ''Centralnog izvršnog komiteta (CIK) SSSR-a'' i rad na ovoj verziji je završen do [[22. rujna]] te godine. Dizajn je određen sovjetskim ustavom iz [[1924]]. godine: „Državni amblem SSSR-a sačinjen je od srpa i čekića na globusu, naslikanog iznad zraka sunca i uokvirenog snopovima pšenice, sa natpisom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ na šest jezika: ruskom, [[ukrajinski jezik|ukrajinskom]], [[bjeloruski jezik|bjeloruskom]], [[gruzijski jezik|gruzijskom]], [[armenski jezik|armenskom]] i tursko-tatarskom. Na vrhu amblema nalazi se crvena [[zvijezda petokraka]].“
 
== Druga verzija ==
 
Prema sovjetskom ustavu iz [[1936]]. godine, SSSR je sačinjen od 11 republika. Iz tog razloga, najveća razlika u novoj verziji grba u odnosu na prethodnu bilo je 11 traka sa natpisom državnog mota SSSR-a na 11 jezika.
 
== Treća verzija ==
 
Broj republika u SSSR-u uskoro se povećao na 16, pred [[Drugi svjetski rat]], ali je grb izmjenjen tek poslije rata. Odlukom ''Presidija Vrhovnog Sovjeta SSSR-a'', od [[26. lipnja]] [[1946]]. godine, svih 16 republika koje su činile SSSR bile su predstavljene na grbu. Državni moto SSSR-a ispisan je na 16 traka na 16 jezika (estonski, letonski, litvanski, moldavski i finski jezik su dodati na prethodnu verziju). Natpisi na azerskom, turkmenskom, uzbeku, tadžikistanskom, kazahskom i kirgiškom jeziku su korigirani zbog prelaska sa [[latinica|latinice]] na [[ćirilica|ćirilicu]].
 
== Četvrta verzija ==
 
[[1956]]. godine [[Karelo-Finska SSR]] je uobličena u Karelo-Finsku ASSR i uskoro se ovo odrazilo i na grb SSSR-a. Odlukom ''Presidija Vrhovnog Sovjeta SSSR-a'' iz [[12. rujna]] 1956. godine, traka koji je nosio državni moto SSSR-a na [[finski jezik|finskom]] je uklonjen.
 
 
== Opis grba ==
 
Grb prikazuje tradicionalno obilježje [[komunizam|komunista]] - srp i čekić i crvenu zvijezdu petokraku iznad zemljine kugle, sa dva pšenična snopa prekrivena državnim motom SSSR-a („Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ na službenim jezicima sovjetskih republika, u obrnutom rasporedu od reda spominjanja u Ustavu SSSR-a.
 
177.192

izmjene