Gibonni – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 19:
| veza = [[Osmi Putnik]], [[Divlje Jagode]]
}}
 
 
 
Linija 30 ⟶ 29:
 
== Sa mnom ili bez mene ==
 
Ubrzo je nakon njegovog prvog albuma nazvanog »Sa mnom ili bez mene« došlo do preokreta koji je promijenio cijelu njegovu buduću karijeru: Džiboni je napisao pjesmu »Cesarica« za [[Oliver Dragojević|Olivera Dragojevića]]. Danas se u Hrvatskoj ta pjesma smatra najvećim hitom ikad ispjevanim. Džiboni je odmah postao traženi kompozitor čije su pjesme bez izuzetka postajale veliki hitovi.
 
== Noina arka ==
 
Na album »Noina arka« ([[1993]].) uvrstio je pjesme "Zlatne godine", koju je napisao u saradnji sa Zrinkom Tutićem za istoimeni film, te "Mi smo prvaci" koja je proglašena himnom hrvatskog Olimpijskog saveza. U tom albumu su i hitovi "Nek se dite zove kao ja", "Dobri judi" i "Tebe nisam bio vrijedan".
 
== Kruna od perja, Ruža vjetrova ==
 
Samostalno nastupa s Brunom Kovačićem, a zatim formira grupu u sastavu: Džiboni, [[Bruno Kovačić]], [[Renato Švorinić]], Gordan Dorvak i Josip Andrić. U tom sastavu Džibonijeva grupa snima dva albuma: »Kruna od perja« ([[1995]].) i »Ruža vjetrova« ([[1996]].) Premda u tom periodu Džiboni stvara svoje najljepše pjesme (Dvije duše, Ozdravi mi ti, Život me umorio, Lipa moja, Ovo mi je škola, Tempera, Ako me nosiš na duši, Ej vapore), tek nakon raspada te grupe i sa sljedećim albumima sazrijeva vrijeme za prva službena priznanja i nagrade u obliku Porina. Time počinje komercijalnija Džibonijeva faza koja izaziva velik uspjeh među širim masama i kritičarima.
 
Linija 51 ⟶ 47:
 
== Mirakul ==
 
Džibonijev dugo očekivani album »Mirakul«, objavljen je [[16. oktobra]] [[2001]]. i u nekoliko je dana postao najprodavaniji album u Hrvatskoj. Do danas je »Mirakul« prodan u više od 60.000 primjeraka (u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini) i najprodavanije je izdanje u 2001-oj i 2002-oj godini. Brojne odlične kritike proglasile su »Mirakul« za najbolji album 2001. (što se proteglo i na [[2002]].) s nekoliko pjesama koje već sada zauzimaju značajno mjesto u hrvatskoj muzičkoj istoriji. Na »Mirakulu« se nalazi 13 pjesama na kojima učestvuje nekoliko međunarodno poznatih muzičara kao što su bubnjar ''Manu Katche'', basisti [[Pino Paladino]] i [[Toni Levin]], zvijezda ''world'' muzike ''Geoffrey Oryema'', frontmen talijanskog benda »Stadio« [[Gaetano Kureri]] i [[Vlatko Stefanovski]].
 
Linija 57 ⟶ 52:
 
== Unca Fibre ==
 
[[18. maj]]a [[2006]]. izašao je Džibonijev album "''Unca Fibre'' (vodič za brodolomce i anđele čuvare)". 'Vrime Da Se Pomirin Sa Svitom' je pjesama koja je prva otvorila album 'Unca Fibre' na kojima je Džiboni ostvario saradnju sa Goranom Bregovićem te sa Goranom Baretom i Maja-om Azućena u pjesmi ''Anđeo U Tebi'' za koji je takođe snimljen spot. To nisu jednini dueti koje je Džiboni ostavrio. Pjevao je sa Vanom (bivšom članicom grupe E.T.) u pjesmi ''Ja ću budan sanjati'' te Oliverom Dragojevićem u pjesmi ''U ljubav vjere nemam''. Koncertom na Splitskim Gripama Džiboni je 20.10.2006. po prvi put izveo kompoziciju - ''Evo me doma'' u duetu sa Mladenom iz T.B.F-a. Uz već spomenute na Splitskim Gripama pridružile su mu se seste Husar te su otpjevali pjesmu ''Anđeo u tebi''.