Gerald Ford – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: my:ဂဲရက် ဖို့ဒ်
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 41:
 
'''Gerald Rudolph Ford, jr.''' ([[Omaha]], [[14.7.]] [[1913]]. - [[26.12.]] [[2006]].) je bio američki političar, najpoznatiji kao 38. predsjednik SAD, odnosno jedini koji na tu dužnost nije neposredno ili posredno izabran.
 
 
== Rani život ==
 
Gerald Ford se rodio u familiji [[Leslie Lynch King|Leslieja Lyncha Kinga]] i [[Dorothy Ayer Gardner]]. Po rođenju je dobio ime '''Leslie Lynch King Jr.'''. Međutim, pet mjeseci kasnije nakon rođenja majka mu se razvela od oca, a dvije godine kasnije udala za Geralda Forda. Majka mu je promijenila ime, nazvavši ga Po očuhu, iako formalno nije bio posvojen. Gerald Ford Jr. je tek s 15 godina saznao istinu o svom porijeklu, ali to nikada nije zamjerio roditeljima, odlučivši da zadrži ime "Gerald Ford Jr".
 
Linija 58 ⟶ 56:
 
Ford je nakon toga premješten s Montereya, te je posljednje mjesece rata proveo na kopnu, daleko od ratnih događaja. Iz mornarice je demobiliziran u februaru [[1946]]. godine. Njegovo ratno iskustvo je imalo veliki utjecaj na političke stavove. Nekoć gorljivi izolacionist se pretvorio u velikog [[Internacionalizam|internacionalista]], odnosno zagovornika što većeg sudjelovanja SAD u svjetskim zbivanjima.
 
 
== Politička karijera ==
 
Ford je svoje stavove odlučio primijeniti u praksu tako što se aktivno uključio u lokalnu politiku Michigana kao član [[Republikanska stranka SAD|Republikanske stranke]], u to vrijeme duboko podijeljene na konzervativnu i izolacionističku, te liberalnu i internacionalističku frakciju. Predstavnik ovih prvih je bio [[Bartel J. Jonkman]], koji je u [[Zastupnički dom SAD|Kongresu]] godinama bio zastupao Fordov izborni okrug.
 
Linija 77 ⟶ 73:
 
Ford je u to doba, zahvaljujući svojoj dobroćudnosti, stekao veliki broj prijatelja u obje stranke i među osobama različitih političkih shvaćanja. To, međutim, nije uključivalo predsjednika [[Lyndon B. Johnson|Johnsona]], kome se zamjerio oštrom kritikom projekta ''[[Veliko društvo]]''. Johnsonov nasljednik [[Richard Nixon|Nixon]] je, pak, prema Fordu imao daleko bolje mišljenje.
 
 
== Potpredsjednik SAD ==
 
Ključni događaj u Fordovoj političkoj karijeri bilo je izbijanje [[Afera Watergate|afere Watergate]]. Godine [[1973]]. su mediji, a kasnije i specijalni istražitelji, razotkrili cijeli niz financijskih i drugih malverzacija vezanih uz najuži krug suradnika predsjednika Nixona.
 
Linija 94 ⟶ 88:
 
== Predsjednik SAD ==
 
Nixon je ostavku podnio [[9.8.]] 1974. Ford je isti dan položio zakletvu te postao prvi predsjednik u historiji koji na tu dužnost nije došao temeljem demokratskih izbora. Kao jednu od svojih prvih važnijih odluka, na ispražnjeno mjesto potpredsjednika je [[20.8.]] 1974. imenovao [[Guverner New Yorka|njujorškog guvernera]] [[Nelson Rockfeller|Nelsona Rockfellera]], koji je kasnije potvrđen od oba doma Kongresa.
 
Linija 122 ⟶ 115:
 
== Poslije predsjedništva ==
 
Ford je temeljem Ustava imao pravo da se natječe za jedan predsjednički mandat, odnosno mogao je ući u izbornu utrku [[1980]]. godine. Međutim, iako je njegov nasljednik Carter također bio opterećen sa serijom ekonomskih i drugih problema, Ford se odlučio oprostiti od aktivnog bavljenja politikom. Razlog za to su bili i porodični problemi, posebno [[alkoholizam]] njegove supruge Betty.
 
Linija 135 ⟶ 127:
26.12. 2006. je njegova supruga Betty Ford posebnom izjavom izvijestila svjetsku javnost da joj je suprug preminuo u 18:45 po pacifičkom vremenu.
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
{{commons|Gerald Ford}}
=== Izdana djela ===