Geostatistika – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
preuzeto s hrvatske Wikipedije
 
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 2:
 
== Osnovni koncept ==
 
Osnovni koncept geostatistike temelji se na mjerenju prostorne raznolikosti koja je manja od varijance svih podataka koji čine jedan skup mjerenja. Prostorno neovisni podaci opisuju su isključivo njihovom ukupnom varijancom, odnosno srednjom vrijedošću za koju se podrazumijeva da odgovara očekivanju cijele populacije. Ipak prostorni podaci u većini slučajeva nisu prostorno neovisni. Vrijednosti podataka koji su prostorno bliski pokazuju manju promjenljivost od vrijednosti podataka koji su udaljeniji jedni od drugih. Odnosno, ako se radi procjena promatrane varijable u mjestu gdje nije mjerenja, a iz skupa postojećih mjerenja u njenoj okolici, smatra se da će najbližni podatci snažno ukazivati na vrjednost te procjene. Naravno, što je podatak udaljeniji pretpostavka je da će on manje opisivati očekivanu vrijednost u točki procjene.
 
Linija 8 ⟶ 7:
 
== Povijest ==
 
[[Herbert Sichel]] zajedno s Danieom Krigeom je započeo rad u geostatistici.
No izvorno, izraz '''geostatistika''' potječe od [[Georges Mathéron|Georgesa Mathérona]] i njegovih kolega iz Centra za morfološku matematiku (franc. Centre de Morophologie Mathematique) u [[Francuska|francuskom]] gradu [[Fontainebleau]]u. Tim pojmom opisali su metode razvijene za rješavanje problema procjene koncentracije [[Mineralne sirovine|ruda]], prvo [[zlato|zlata]], a zatim i drugih vrsta sirovina. Geostatistička ideja razvijena je uglavnom neovisno o tada dominantnim radovima u području [[prostorna statistika|prostorne statistike]] (engl. spatial statistics), sa svojom izvornom terminologijom i stilom. Prve rezultate geostatističkih istraživanja Mathéron je objavio u svojoj doktorskoj disertaciji te nekoliko radova u 60-im godinama prošloga stoljeća (Mathéron 1962., 1963., 1965.). Ta djela još se i danas smatraju kapitalnim radovima toga područja i nerijetko se citiraju. Tada je prvi put matematički opisana metoda kriginga, danas još uvijek najbolja tehnika za determinističku procjenu vrijednosti varijable u prostoru.
Linija 17 ⟶ 15:
 
== Regionalizirana varijabla ==
 
Originalna postavka geostatistike je korištenje ''regionalizirane varijable'' čija svojstva su dijelom karakteristika slučajne, a dijelom potpuno determinističke varijable. Regionaliziranom varijablom opisuje se prostorno ponašanje geografske distribucije, položaja slojne plohe i drugi.
 
Linija 23 ⟶ 20:
 
== Više informacija ==
 
* [[Statistika]]
* [[Geologija]]
Linija 29 ⟶ 25:
* [[Daljinsko snimanje]]
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
 
*[http://www.ai-geostats.org AI-GEOSTATS je glavni izvor na internetu o geostatistici i prostornoj statistici]
*[https://www.smartportal.hu/geomatematika/index.php Mađarski geomatematički portal]