Genetski kod – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 1:
===Kod, kodon, antikodon===
 
'''Genetički kod''' je jezik za prenošenje genetičke poruke od DNK (gena) do proteina i sadržana je u redosledu baza na lancu DNK. Celokupan genetički kod sastoji se u jednostavnom kombinovanju 4 tipa nukleotida DNK: '''A''',''' G''', '''C''' i '''T'''. Njegova je jedinica niz od tri nukleotida ('''triplet''') DNK i on se u celini komplementarno prenosi, [[transkripcija (genetika)|transkripcijom]], na informacionu RNK (koja umesto [[timin]]a ima [[uracil]]). Triplet na informacionoj RNK je [[kodon]] koji predstavlja šifru za jednu aminokiselinu, dok niz kodona šifruje [[polipeptid]]ni lanac. Ulogu prevodioca značenja kodona igraju transportne RNK svojim''' antikodon'''ima, u procesu [[translacija|translacije]], koje istovremno i prenose aminokiseline do mesta sinteze proteina, do [[ribozom]]a.
 
Skoro sva živa bića koriste isti genetski kod, odnosno genetsku šifru(zarad jednostavnosti, u tekstu će se koristiti termin genetski kod), koja se naziva '''Standardni genetski kod''', mada mali broj organizama koriste veoma male varijacije standardnog koda.
 
 
== Genom ==
Linija 13 ⟶ 11:
 
Kako se kodon sastoji od po tri nukleotida, a postoje četiri različite baze, te su moguće 64 različite kombinacije 4<sup>3</sup> = 64. Na primer, RNK sekvenca 5'- UUUAAACCC -3', se sastoji od kodona UUU, AAA i CCC, i svaki od tri kodona kodira po tri amino kiseline. Tako da ova RNK sekvenca predstavlja sekvencu proteina, koji je dugačak tri amino koseline.
 
 
== Tabela 1: Standardni genetski kod ==
 
Standardni genetski kod je prikazan u tabeli 1.
 
 
<table id="Table 1" border="1" cellpadding="3" cellspacing="0">
Linija 150 ⟶ 146:
</tr>
</table>
 
 
<sup>1</sup> Kodon AUG kodira za amino kiselinu [[Metionin]] i u isto vreme kodira region na i-RNK molekulu gde počinje [[translacija]].
<br />
<sup>2</sup>Ovo je start kodon samo kod [[prokariote|prokariota]].
 
 
== Tabela 2: Amino kiseline i odgovarajući kodoni==
 
<table border="1" cellpadding="3" cellspacing="0">
<caption>
Linija 255 ⟶ 248:
 
== Detalji ==
 
 
=== Stop i Start Kodoni ===
 
U klasičnoj genetici, stop kodonima su data imena, na primer je UAG ''ćilibar'', je UGA ''opal'', i UAA ''oker''. Ova imena su ustvari originalno data specifičnim genima na kojima su kasnije detektovane mutacije ovih kodona, te kodoni po tim [[gen|genima]] nose imena.
 
Translacija počinje sa kodonom koji inicira sam proces, i taj kodon je '''start kodon'''. Međutim za razliku od '''stop kodona''', start kodon sam nije dovljan da bi [[translacija]] počela, jer su neophodni [[informativna RNK]] kao i [[ribozom|ribozomi]]. Dok recimo, jedan stop kodon je dovoljan da se ceo proces zaustavi. Najčešći start kodon je AUG, koji takođe kodira i za amino kiselinu [[Metionin]]. CUG i UUG, i kod [[prokariote|prokariota]] GUG i AUU, takođe imaju ulogu start kodona, ali se češće pojavljuju.
 
 
=== Čitanje kodona ===
 
Kodon je potpuno definisan u zavisnoti od toga gde me je početna pozicija. Na primer, data je sledeća sekvenca 5'- GGGAAACCC -3'. Ako počnemo da čitamo sa prvog G na levoj strani, onda se sekvenca sastoji od kodona GGG, AAA i CCC. Ako počnemo da čitamo sa drugog G na desno, onda se sekvenca sastoji od GGA i AAC (u ovom primeru ignorišemo dva poslednja nukleotida, jer čine nepotpun kodon). Ako krenemo da čitamo od trećeg G na desno, onda se sekvenca sastoji od GAA i ACC. Tako da data sekvenca može da bude čitana na tri različita načina, i svaka od ova tri načina može drastično da promeni tok sinteze proteina, jer ova tri gore pomenuta načina čitanja proizvode potpuno različite amino kiseline. U ovom primeru prvo čitanje je proizvelo amino kiseline Gly-Lys-Pro, drugo čitanje Gly-Asp, i treće je Glu-Thr.
 
Linija 271 ⟶ 260:
 
===Osobine genetičkog koda===
 
Genetički kod pokazuje tri važne osobine: univerzalnost, izrođenost i očitava se bez preklapanja.
 
Linija 279 ⟶ 267:
 
'''Očitavanje bez preklapanja''' znači da nukleotidi jednog kodona nikada ne pripadaju istovremeno i susednim kodonima. To se može slikovito uporediti sa rečenicom sastavljenom isključivo od troslovnih reči. Takvu rečenicu je moguće ispravno protumačiti jedino čitajući je bez preklapanja slova iz susednih reči:
 
 
FINTIPIDEBOSNIZPUTJAOTRN
Linija 286 ⟶ 273:
 
F INT IPI DEB OSN IZP... - čitanje sa preklapanjem (primer rečenice preuzet iz Genom, M. Ridli)
 
 
[[category:Molekularna biologija]]
 
 
[[bg:Генетичен код]]