Razlike između izmjena na stranici "Genetika"

Obrisano 20 bajtova ,  prije 8 godina
m/м
razne ispravke
m/м (Bot: Adding {{Commonscat|Genetics}})
m/м (razne ispravke)
 
== Istorija genetike ==
 
U svom naučnom radu nazvanim '''"Eksperimenti u hibridizaciji biljaka"''' ("Versuche uber Pflanzenhybriden") prezentovanom [[1865]] [[Gregor Mendel]] je otkrio poreklo pojedinih osobina u novonastalim biljkama pasulja i pokazao kako se ove novonastale osobine mogu unapred matematički izračunati. Iako proces nasleđivanja ne prati u svakom slučaju načine nasledstva koje je predočio Mendel, njegov rad je imao znajačnu ulogu u razvoju upotrebe statistike u genetici. Od tog vremena, objavljivanja Mendelovog rada, otkviren je veći broj veoma kompleksnih procesa nasleđivanja.
 
 
=== Važni datumi u istoriji genetike ===
 
:[[1859]] [[Čarls Darvin]] objavljuje ''Poreklo Vrsta''
:[[1865]] [[Gergor Mendel]] objavljuje ''Eksperimenti u hibridizaciji biljaka''
:[[2001]] Prva verzija sekvence ljudskog genoma je objavljena
:[[2003]] (14-ti april) uspešno okončan [[Projekat Ljudski Genom]] sa 99 % ukupnog genoma sekvenciranog, i greškom od 0.01 %.
 
 
== Oblasti Genetike ==
 
=== Klasična Genetika ===
 
Klasična genetika se sastoji od tehnika i metoda koji su utvrđeni pre moderne [[Molekularna biologija|molekularne biologije]]. Nakon pronalaska [[genetski kod|genetskog koda]] i tehnika kao što su kloniranje i restriktivni enzimi, avenije genetskog istraživanja su se znatno proširile. Neke od klasičnih genetskih ideja koje su postavljene pre dvadesetog veka su dopunjene i malo izmenjene, dok su veliki broj ideja i tehnika ostale nepromenjene, kao što su [[Mendelovi zakoni|'''Mendelovi zakoni''']]. Pravila nasleđivanja koje je Mendel postavio danas su od velike koristi u studijama genetskih bolesti, tj bolesti koje se prenose sa roditelja na potomke.
 
=== Klinička genetika ===
 
Lekari koji imaju sertifikate kliničkih genetičara leče i pomažu pacijentima sa genetskim bolestima i sindormima.
 
 
=== Molekularna genetika ===
 
Molekularna genetika se oslanja na ideje klasične genetike, ali sa fokusom na strukturu i funkciju [[gen]]a na molekularnom nivou. Molekularni genetičari koriste metode i tehnike klasične genetike, kao što je '''hibridizacija''', i tehnike molekularne biologije, kao što je polimerizovana lančana reakcija - [[PCR]]. Bitna sub-oblast molekularne genetike je korišćenje molekularne informacije kako bi se utvrdila porekla organizama, i samim tim naučna klasifikacija organizama – '''molekularna sistematika'''. Nauka koja se bavi naslednim osobinama, koje nisu direktno i ekskluzivno povezane sa promenama u [[DNK]] sekvenci se naziva '''epigenetika'''.
 
 
=== Genomika ===
 
Genomika je vrlo mlada nauka koja za cilj ima studiju genetskih interakcija u genomu jednog organizma (samim tim SVE promene u DNK molekulu tog organizma). Genomika kao nauka je dostupna jedino ako je ceo genom datog organizma dostupan, kao i dostupnost matematičkih alata, kao što je oblast '''bioinformatike''' koja može da analizira veliki skup informacija.
 
=== Bliske nauke ===
 
[[Molekularna biologija]] je nauka koja se rodila unijom [[biohemija|biohemije]] i genetike. Izraz ''genetika'' se u velikoj meri danas koristi kada se misli na [[genetski inženjering]], u kom se DNK datog organizma menja kako bi se na kraju dobio praktičniji produkat.
 
=== Kvanitativna, populaciona i ekološka genetika ===
 
Populaciona, kvanitativna i ekološka genetika su usko povezane nauke, koje se takođe oslanjaju na ideje klasične genetike. One se razlikuju po tome čime se bave. Na primer, [[populaciona genetika]] se fokusira na distribuciju i učestalost promene u [[alel]]ima koje se nalaze na [[gen]]ima, do kojih dolazi usled [[prirodna selekcija|prirodne selekcije]], [[genetski drift|genetskog drifta]], [[mutacija|mutacije]], i [[migracija|migracije]].
 
== ReferenceIzvori ==
 
* Engleska Vikipedija - prevod članka Genetika http://en.wikipedia.org/wiki/Genetics
 
== SpoljašnjeEksterni poveznicelinkovi ==
{{Commonscat|Genetics}}
* [http://www.journals.uchicago.edu/AJHG/home.html Američki žurnal o humanoj genetici]
* [http://www.nature.com/ejhg/ Evropski žurnal o humanoj genetici]
{{Biologija}}
 
{{Commonscat|Genetics}}
 
[[Kategorija:Genetika|*]]
177.192

izmjene